wtorek, 2 września 2014

Topielce

Pyszne, drożdżowe, bardzo delikatne, przyjemnie wilgotne i puszyste jednocześnie - takie są właśnie rogaliki "TOPIELCE". Swoją nazwę zawdzięczają jednemu z etapów ich przygotowania- ciasto po wyrobieniu zawinięte w ściereczce zatapiane jest w zimnej wodzie. To właśnie dzięki temu procesowi oraz dodatkowi kremowego serka zawdzięczają swój wyjątkowy smak. W dodatku, jak na ciasto drożdżowe, są dość szybkie do przygotowania. Zapraszam!

Serowe topielce z wiśnią oraz nadzieniem waniliowo-serowym  i serowo-czekoladowym

Składniki (w temp. pokojowej):
·         500 g mąki pszennej
·         100 ml ciepłego mleka
·         200 ml oleju rzepakowego
·         50 g drożdży
·         2 żółtka
·         6 łyżek cukru
·         łyżka domowego cukru waniliowego
·         150 g serka Almette  śmietankowego
·         cukier puder do posypania
·         białko do posmarowania rogali
Nadzienie:
·         słoiczek domowej gęstej konfitury wiśniowej
·         Almette śmietankowe + 2 łyżki domowego cukru waniliowego
·         Almette śmietankowe + 50 g roztopionej mlecznej czekolady

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, olej, żółtka, cukier, cukier waniliowy i serek Almette, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy je szczelnie  w lnianą ściereczkę i kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu do momentu aż ciasto wypłynie. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę- ciasto jest dosyć luźne i należy podsypywać je mąką. Dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy po łyżce utartego z cukrem waniliowym Almette i łyżeczkę domowej konfitury wiśniowej. Zawijamy rogale i układamy je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część rogali nadziewamy Almette połączonym z roztopioną czekoladą. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby urosły. Po tym czasie smarujemy je białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. Idealne na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!





2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)