Serowe topielce z wiśnią oraz nadzieniem waniliowo-serowym i serowo-czekoladowym
Składniki (w temp. pokojowej):
·
500 g mąki pszennej
·
200 ml oleju rzepakowego
·
50 g drożdży
·
2 żółtka
·
6 łyżek cukru
·
łyżka domowego cukru waniliowego
·
150 g serka Almette śmietankowego
·
cukier puder do posypania
·
białko do posmarowania rogali
Nadzienie:
·
słoiczek domowej gęstej konfitury wiśniowej
·
Almette śmietankowe + 2 łyżki domowego cukru
waniliowego
·
Almette śmietankowe + 50 g roztopionej mlecznej
czekolady
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce
łączymy pozostałe składniki- mąkę, olej, żółtka, cukier, cukier waniliowy i
serek Almette, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie
ciasto. Owijamy je szczelnie w lnianą ściereczkę i kładziemy do zimnej wody z kostkami
lodu do momentu aż ciasto wypłynie. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę-
ciasto jest dosyć luźne i należy podsypywać je mąką. Dzielimy je na 2 części.
Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty
wykładamy po łyżce utartego z cukrem waniliowym Almette i łyżeczkę domowej
konfitury wiśniowej. Zawijamy rogale i układamy je w dość dużych odstępach na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część rogali nadziewamy Almette
połączonym z roztopioną czekoladą. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.
30 minut, żeby urosły. Po tym czasie smarujemy je białkiem i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Idealne na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!
Super przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń