Była wersja klasyczna domowej chałki, teraz przyszła pora na jej wariację smakową. Podobnie jak jej pierwowzór wychodzi puszysta i delikatna. Dodatkowym jej walorem jest mocno jagodowy smak uzyskany dzięki dodatkowi dżemu Łowicz o tym właśnie smaku. Idealnie współgra z lekko pikantną od imbiru maślaną kruszonką. Z zimnym masłem, jagodowym dżemem i szklanką mleka czy kakao stanowi fajny pomysł na leniwe rozpoczęcie weekendowego poranka. Chałkę możemy też z powodzeniem zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Polecam!
Jagodowa chałka pod maślano-imbirową kruszonką
Składniki (w temp. pokojowej):
125 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
ok. 20 g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
50 g masła - masło należy roztopić i przestudzić
1/2 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
szczypta soli
skóra z cytryny
200 g dżemu jagodowego Łowicz
Kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki
50 g zimnego masła
duża szczypta sproszkowanego imbiru
- jajko do posmarowania chałki
- zimne masło i jagodowy dżem Łowicz- do podania
Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru.
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy
pod przykryciem w
ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy
zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto- w razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe
miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 równe części, z których
formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce
zawijamy pod spód. Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy kruszonkę- mąkę, cukier, imbir i masło ucieramy palcami tworząc
okruszki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni.Podajemy na śniadanie z zimnym masłem i ulubionym dżemem- ja uwielbiam jagodowy. Smacznego!
Fajny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńW realu kolor jest jeszcze ładniejszy- niestety nie miałam dobrego oświetlenia i barwy na zdjęciu wyszły nieco przybrudzone. Dodatek dżemu wpływa nie tylko na kolor, ale i na smak- jest fajnie jagodowa, a nie brudzi rąk, tak jak tradycyjne jagodzianki czy rolowane bułeczki :) więc świetnie nadaje się do zapakowania do szkoły czy pracy na drugie śniadanie :)
Usuń