Naleśnikowy makaron (sakiewki) tricolor z serowo-dżemowymi truflami i dżemowym sosem jagodowo-waniliowym
Ciasto naleśnikowe:
· 2 jajka
· 1 szklanka mąki
· 1/2 szklanki mleka
· 1/2 szklanki wody
· szczypta soli
Dodatkowo:
-łyżka gorzkiego kakao
- pęczek listków bazylii
- klarowane masło do smażenia
Na serowo-dżemowe trufle:
- 400 g gęstego serka waniliowego
-4 łyżki mleka w proszku + do panierowania
- kilka łyżek dżemu z owoców leśnych Łowicz
- kakao do panierowania
- mleko w proszku do panierowania
- listki świeżej bazylii do panierowania
Sos:
- słoiczek dżemu jagodowego Łowicz/ lub pół słoiczka dżemu jagodowego, a pół owoców leśnych Łowicz
- szczypta cynamonu
- łyżka ekstraktu
waniliowego
-łyżka zimnego masła
W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodajemy jajka i
mleko i wyrabiamy na gładkie ciasto, które stopniowo rozrzedzamy wodą. Ciasto
dzielimy na 3 równe części. Jedną pozostawiamy czystą, do drugiej dodajemy
kakao a do trzeciej bazylię- ciasto z bazylią miksujemy w blenderze na gładką
masę. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki na maśle klarowanym. Na porcję
bierzemy po jednym naleśniku w każdym kolorze. Każdy naleśnik rolujemy i tniemy
na cienkie paseczki.Kolorowy makaron odkładamy na bok na talerzu.
Sos-w garnku podgrzewamy dżem Łowicz. Dodajemy
cynamon, wanilię i zimne masło. Chwilę całość redukujemy na małym ogniu- sos
musi ładnie zgęstnieć. Wykładamy porcję na talerz, na sosie układamy
naleśnikowy makaron.
Zimny serek ucieramy z mlekiem w proszku. Ręce oprószamy w
mleku w proszku- masa serowa nie będzie się nam wtedy kleiła do dłoni. Bierzemy
porcję serka wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, na środek układamy 1/2
łyżeczki dżemu z owoców leśnych i formujemy kuleczkę. Obtaczamy w kakao. Postępujemy tak z całym
serkiem- z tym że część kuleczek panierujemy w kakao, część w mleku w proszku,
a część w drobno posiekanych świeżych listkach bazylii. Kuleczki układamy na naleśnikowym makaronie. Smacznego!
Danie możemy też złożyć w alternatywny sposób- przygotujemy
trójkolorowe sakiewki. Na porcję bierzemy po jednym małym naleśniku w każdym
kolorze. Naleśnik smarujemy dżemem jagodowym, pośrodku układamy serowo-dżemową
kulkę. Bierzemy ranty naleśnika , zapinamy wykałaczką tworząc sakiewkę. Tak
postępujemy z pozostałymi naleśnikami. Na talerzu wykładamy dżemowy sos,
sakiewki naleśnikowe i serowo-dżemowe kulki. Smacznego!
lubię te zdjęcia :) śliczne !
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń