Jogurtowe ciasto z borówkową kruszonką (na mrożonych owocach)
Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
Ponadto:
500 g mrożonych borówek
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
pół szklanki brązowego cukru
8 łyżek roztopionego
masła
ok. 16 ulubionych cukierków czekoladowych
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, jogurt i cukier
waniliowy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Połowę
ciasta przekładamy do blaszki (największej jaką macie)wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Na ciasto rozsypujemy posiekane cukierki.
Na cukierki wylewamy resztę ciasta.
Zamrożone borówki, orzechy, mąkę, cukier i masło delikatnie
mieszamy i przekładamy równomiernie na cieście. Pieczemy ok. 75-80 minut, temp.
180 stopni, termoobieg. Ciasto bajecznie smakuje jeszcze ciepłe i takie też Wam polecam spróbować. Wystudzone ładniej się kroi i dobrze sprawdzi się jako deser podczas weekendowych obiadów.
Smacznego!
najchętniej codziennie serwowałabym sobie taką porcję lata :) cudowne ciacho!
OdpowiedzUsuńsłowa Michaela Jacksona w nagłówku są mega inspirujące. przyznam szczerze, że pierwszy raz czytam taki cytat :)
pozdrawiam!
Dzięki za miłe słowa :D . Również serdecznie pozdrawiam!
UsuńWspomnienie lata, pyszności :)
OdpowiedzUsuń:))))
Usuń