Karmelowe Topielce z białym makiem i ptasim mleczkiem
Składniki na 40 rogali (składniki w
temp. pokojowej):
·
1 kg mąki
pszennej
· 200 ml oleju
rzepakowego
· 200 g
roztopionego masła
· 100 g
drożdży
·
4 żółtka
· 12 łyżek
cukru
·
3 łyżki
kwaśnej śmietany 18%
· 2 łyżki
domowego cukru waniliowego
·
200 g drobno
posiekanej czekolady karmelowej
·
białko do
posmarowania rogali
Masa makowa:
· Na farsz:
· 250 g białego
maku
· 220 g
herbatników
· 3/4 szklanki
cukru waniliowego
· 150 g migdałów
· 200 g suszonej
żurawiny
· litr mleka
0,5%
·
łyżka ekstraktu waniliowego
· ok. 1
opakowanie ptasiego mleczka karmelowego lub w białej czekoladzie (w sumie musimy mieć 40 kostek ptasiego mleczka)
-
100 g
czekolady - u mnie Pierrot- na polewę + łyżka mleka i łyżka masła
Farsz- Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego
się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz
pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, cały czas
mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy,
przestudzoną trzykrotnie mielimy. Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt
waniliowy, suszoną żurawinę i dobrze
mieszamy.
Drożdże
rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, olej, roztopione,
przestudzone masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, dodajemy
rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto dodając pod koniec
drobno posiekaną czekoladę.
Ciasto owijamy w lnianą ściereczkę i
kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu aż wypłynie. Kiedy to nastąpi, ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę. Dzielimy je
na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów.
Na trójkąty wykładamy po łyżce makowego farszu. Na środku układamy 1 kostkę ptasiego
mleczka. Zawijamy rogale i układamy w
dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki
odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby urosły.
Po tym czasie
smarujemy je białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.
Podajemy polane polewą przygotowaną z rozpuszczonej nad kąpielą
wodną czekolady Wedel Pierrot z łyżką masła i mleka oraz z lukrem przygotowanego na bazie soku z cytryny i cukru pudru- ile zabierze. Rogale smakują idealnie zarówno na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz