Lekki deser malinowo-gruszkowy z jagodami Goji, malinowym miodem i chrupiącymi gruszkowymi rożkami - idealny na drugie śniadanie
·
ok. 300 g malin(poza sezonem mogą być mrożone)
·
2 gruszki
·
3 płaty papieru ryżowego
·
kilka jagód Goji
·
olej do smażenia
·
łyżka brązowego cukru
·
łyżka miodu malinowego
·
200 g gęstego jogurtu naturalnego
·
200 g serka śmietankowego
·
2 łyżki
miodu malinowego
·
2 łyżki serka mascarpone
Część malin odkładamy na później, pozostałe
blendujemy z łyżką miodu malinowego
Na patelni podgrzewamy brązowy cukier do
momentu aż zacznie się karmelizować. Wówczas dodajemy pokrojone w zgrabną
kostkę gruszki. Karmelizujemy do momentu aż stracą swoją surowość, ale
pozostaną jędrne. Studzimy. Gruszki
posłużą jako nadzienie do mini rożków oraz jako niespodzianka na dnie deserów.
Jogurt i serek mieszamy z 1,5 łyżki miodu. Serek mascarpone
ucieramy z łyżeczką miodu. Masy schładzamy w lodówce.
Płaty
papieru ryżowego maczamy na chwilę w wodzie i przekładamy na deskę. Kiedy są
już miękkie wykrawamy z nich podłużne paski- krótszy bok powinien mieć ok. 4
cm. Na krótszym boku układamy odrobinę karmelizowanej gruszki, następnie
zwijamy wzdłuż dłuższego boku formując trójkąt- do samego końca. Postępujemy
tak z pozostałym papierem ryżowym. Małe rożki smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym z obu stron. Zrumienione i chrupiące przekładamy na ręcznik
papierowy, żeby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Składanie
deseru-
4
desery- na dno pucharków wykładamy porcję karmelizowanej gruszki. Na gruszkę
wykładamy porcję malinowego jogurtu z serkiem. Na jogurt porcję musu
malinowego. Na samym końcu ozdabiamy deser kleksem serka mascarpone. Układamy
świeże maliny i owoce goji. Dekoracyjnie układamy mini rożki gruszkowe. Zdobimy
listkiem mięty. Smacznego!
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Fajny deserek!
OdpowiedzUsuńWitamy Panią,
OdpowiedzUsuńPani deser malinowy z jagodami Goji przywiał nas na Pani bloga.Będąc pod wrażeniem Pani inspiracji chcielibyśmy zaprosić Panią do akcji konkursowej Niezłe ciacha i rozkoszne babeczki organizowanej przez firmę Paclan oraz krakowską Manufakturę Czekolady.Aby dokonać zgłoszenia:
1. Należy Przygotować słodki wypiek
2. Opublikować przepis wypieku wraz ze zdjęciem w dowolnym kanale społecznościowym z załączoną na zdjęciu kartką z napisem „Niezłe ciacho” i/lub „Słodkie babeczki”.
3.W przepisie uczestnicy powinni wymienić produkt Paclan, którego użyli w trakcie pieczenia.
3. Następnie, należy wysłać zgłoszenie konkursowe przy pomocy aplikacji i znajdującej się na profilu facebookowym marki Paclan z umieszczeniem linku internetowego, gdzie opublikowany został autorski przepis.
Nagrodę główną otrzyma 10 uczestników, którzy zaprezentują najciekawsze przepisy.
Finaliści otrzymają zaproszenia na warsztaty cukiernicze w Manufakturze Czekolady (Kraków, ul. Szewska 7) oraz dodatkowe nagrody.
Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin dostępny jest na stronie facebookowej marki Paclan
Pozdrawiamy ciepło i zachęcamy do udziału:)
Zespół Paclan