POTRÓJNY BATATOWIEC czyli czekoladowe ciasto na bazie tartych batatów z batatowym kremem i kandyzowanymi batatmi
Składniki:
Na ciasto (tortownica o średnicy 17 cm):
·
250 g słodkich ziemniaków (waga batatów
po obraniu i starciu na tarce o grubych oczkach)
·
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
125 g brązowego cukru
·
1/2 szklanki oleju rzepakowego
·
2 jajka
·
50 g orzechów włoskich
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
·
skórka z cytryny
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
szczypta soli
·
1,5 łyżki dobrego kakao
·
50 g gorzkiej czekolady (najlepsza 90%)
Obrane bataty ucieramy na tarce o
dużych oczkach. W misce robota łączymy
sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, mąkę ziemniaczaną, kakao. Dodajemy słodkie
ziemniaki.
Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli żółtka i olej rzepakowy. Na koniec dosypujemy
skórkę otartą z cytryny oraz posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy
włoskie, krótko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z
ciastem. Schłodzoną czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta, delikatnie
mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 17 cm wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 minut - do momentu
tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i przekrawamy na 3 części (3 placki).
Na masę:
·
200 g gęstego serka kremowego naturalnego niesłodzonego
· 400 g słodkich ziemniaków (waga po ugotowaniu)
·
łyżka ekstraktu z wanilii
·
sok z 1 cytryny
·
1,5 szklanki mleka
·
250 g cukru
·
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
·
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
·
kakao do panierowania trufli
·
Kilka pistacji do trufli
·
owoc granatu
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na
niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty blendujemy
na puree, następnie przecieramy przez sito. Mleko gotujemy z cukrem na
niewielkim płomieniu do momentu aż cukier się rozpuści. Do mleka z cukrem
dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Batatowy budyń
gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając i pilnując, by nie powstały
grudki. Masa musi być gładka i stracić swoją surowość. Tak przygotowaną masę
studzimy. 1/4 masy odkładamy do lodówki- z niej przygotujemy później trufle.
Serek
miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy przygotowaną masę batatową (tą większą część) oraz sok z
cytryny.
Jeden placek ciasta smarujemy dżemem
porzeczkowym. Następnie równomiernie rozprowadzamy 1/3 masy batatowo-serowej.
Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy
go dżemem i kolejną1/3 masy batatowej. Przykrawamy trzecim plackiem. Boki i wierzch wykańczamy pozostałą masą.
Z odłożonej wcześniej czystej masy
batatowej (dobrze schłodzonej) formujemy
kulki wielkości orzecha włoskiego
umieszczając w środku każdej po jednej obranej pistacji (pistacje należy
podprażyć na suchej patelni). Kulki obtaczamy w kakao. Układamy dekoracyjnie na
dole tortu. Wierzch zdobimy granatem i kandyzowanymi batatami.
Kandyzowane babaty:
1/2 dużego batata
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki glukozy
ok. 100 - 150 g brązowego cukru
gruboziarnistego
1/2 szklanki wody
Obranego batata kroimy w cienkie
plastry. W garnku zagotowujemy wodę z
cukrem i glukozą. Kiedy cukier i glukoza się rozpuszczą, dodajemy plastry batata i
dusimy do momentu, aż ziemniaki będą al dente.
Następnie zostawiamy je w tym syropie
cukrowym do wystygnięcia. Przekładamy na kratkę i czekamy, aż płynny cukier
spłynie. Z plastrów batata za pomoca foremek do wycinania ciasteczek wykrawamy
serduszka i gwiazdki, następnie obtaczamy je w kryształkach brązowego cukru.
Odkładamy, aby wyschły. Zdobimy torcik.
Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!
bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńBataty jako dodatek do obiadu nie podbiły mojego serca. ;)
OdpowiedzUsuńJak tak się zastanawiam, rzeczywiście pasują bardziej do deserów niż dań głównych.