We wcześniejszych postach narzekałam na brak Newelli w sklepach w mojej okolicy. Weekendowy wypad do Łodzi wykorzystałam więc, by uzupełnić jej zapasy. Zapraszam zatem na pyszny, błyskawiczny do przygotowania, a przede wszystkim zdrowy, wysoko białkowy obiad. Idealny po treningu. Pyszne chude mięso soli pod pierzynką na bazie Newelli naturalnej (która nadaje pierzynce niepowtarzalnej konsystencji i lekkości), pestek dyni, pikli mango, suszonych pomidorów i listków świeżej bazylii idealnie komponuje się z puree na bazie pieczonego awokado i dyni. Uzupełnieniem całości jest lekko pikantna salsa ze świeżego ananasa, pomidorków koktajlowych i oliwek. Zapraszam!
Ryba pod białkową pierzynką na puree dyniowo - awokadowym z ananasowo-pomidorową salsą
Składniki:
·
15 czarnych oliwek
·
ok. 10 pikli mango o średnim stopniu ostrości
·
8 suszonych pomidorów z oleju
·
200 g Newelli naturalnej
·
100 g pestek dyni podprażonych na suchej patelni
·
sól
·
pieprz
·
pęczek listków bazylii
·
ząbek czosnku
·
olej spod suszonych pomidorów
·
łyżeczka trawy cytrynowej
·
dynia piżmowa ok. 1/2 sztuki
·
olej spod suszonych pomidorów
·
dość twarde awokado
·
sok i skórka z cytryny
·
sól
·
pieprz
·
kilka drobno posiekanych pikli mango
Salsa:
·
1/4 świeżego
ananasa
·
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
·
kilka kropel tabasco
·
łyżka octu balsamicznego
·
pieprz
·
kilka czarnych oliwek
·
natka pietruszki do dekoracji
Dynię kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy
olejem spod suszonych pomidorów, solimy i pieczemy w temp. 180 stopni,
termoobieg ok. 30 minut. Następnie dokładamy do dyni przekrojone na pół awokado
pozbawione pestki i pieczemy całość kolejne 15-20 minut, do miękkości dyni i
awokado.
Filety z soli myjemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem. W blenderze miksujemy ze sobą pokrojoną w kostkę newellę, oliwki,
suszone pomidory, pikle z mango, czosnek, pestki dyni i listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i
trawą cytrynową. Kawałki soli układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym
papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby wykładamy dużą porcję "panierki" na bazie newelli. Całość
delikatnie skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.
Upieczoną dynię (ok. połowę dyni) i awokado
blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką z
cytryny. Na koniec dodajemy drobno posiekane pikle mango.
Salsa- na patelni podgrzewamy pomidorki
przekrojone na pół oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawiamy solą,
pieprzem, tabasco i octem balsamicznym.
Na talerzu wykładamy porcję puree. Następnie
na puree układamy dwa kawałki soli. Wykładamy porcję salsy, którą wykańczamy
czarnymi oliwkami. Zdobimy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz