Strucla z jabłkami i żurawiną z niespodzianką w środku
·
4 szklanki mąki pszennej
·
szklanka mleka
·
szklanka cukru
·
125 g masła
· 3 żółtka
·
1 białko
· 40 g drożdży
Farsz:
· 4 jabłka
·
100 g suszonej żurawiny
·
2 żółtka
·
3/4 szklanki śmietanki 30%
·
1/3 szklanki cukru pudru
·
3 łyżki masła
· cynamon do smaku
·
2 łyżki bułki tartej
·
ok. 20 ulubionych cukierków
Drożdże
ucieramy z 2 łyżkami cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i rozrabiamy na gładką
masę. Dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką
i dostawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Pozostały
cukier ucieramy z 3 żółtkami, dodajemy mąkę, zaczyn oraz roztopione, letnie
masło. Wyrabiamy całość do uzyskania elastycznego ciasta, które z łatwością
będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie:
Żółtka
ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietankę, wystudzone roztopione masło i
chwilę ubijajmy. Dodajemy obrane i pokrojone
w cienkie plasterki jabłka, żurawinę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy,
doprawiamy cynamonem.
Ciasto
dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta. Placki smarujemy rozbełtanym białkiem.
Nadzienie
również dzielimy na 2 równe części i każdą rozprowadzamy równomiernie na
placku pozostawiając ok. 1 cm wolnych brzegów. Cukierki siekamy i posypujemy nimi jabłka. Placki
zawijamy jak roladę, zlepiamy końce. Każdy przekładamy do keksówki. Nacinamy
nożem w kilku miejscach.
Strucle
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół
godziny. Następnie smarujemy je białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na ok. 50-60 minut. Gotową struclę podajemy posypaną cukrem
pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz