Bezglutenowe kruche ciasteczka jaglano-korzenne (z daktylowym kremem) - bez cukru, jajek i nabiału
Na ciasto:
· 300 g mąki jaglanej + ok. 150 g do
podsypywania podczas wałkowania
·
80 g
zmielonych migdałów
·
200 g oleju
kokosowego
·
200 g puree
z daktyli
· 2
łyżki mleczka kokosowego
·
1 łyżeczka
przyprawy do pierników
Do przełożenia:
- puree daktylowe
Puree z
daktyli:
- 1/2 szklanki
mleczka kokosowego
Suszone
daktyle siekamy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy na małym ogniu
ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie
belndujemy.
Do
przesianej mąki jaglanej dodajemy zmielone migdały, przyprawę do piernika oraz puree daktylowe. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy olej i mleczko kokosowe. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do
lodówki na minimum jedną godzinę (ja zrobiłam ciasto dzień wcześniej i
trzymałam w lodówce całą noc). Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy
małe ciasteczka. Duże ciasteczka pieczemy ok. 18-20 minut, termoobieg 180
stopni, małe ok. 15 minut. Wystudzone są bardzo chrupkie. Polecam część
ciasteczek przełożyć puree z daktyli. Smacznego!
cudo!!!! :* dziękuuuję !! wyglądają rewelacyjnie jutro przetestuję !
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakują i Tobie i Arturkowi :)
UsuńCzy wyjdą dobre bez migdałów i z mlekiem ryzowym zamiast kokosowego? Wyglądają pysznie i chcę spróbować ale córcia jest uczulona na migdały :)
OdpowiedzUsuńWitam, jeśli chodzi o mleko ryżowe z powodzeniem można je zastosować jako zamiennik, tylko może będzie konieczność dodania go odrobinę mniej- mleczko kokosowe jest gęstsze od mleka ryżowego. Migdały polecam zastąpić innymi orzechami - włoskimi, laskowymi, albo wiórkami kokosowymi. Mąka jaglana ma specyficzny smak i dobrze podkręcić go nutą orzechową. Pozdrawiam.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Spróbuję z laskowymi :).
UsuńZamieniłam migdały na orzechy laskowe i mleko kokosowe na ryżowe. Zamiast puree z daktyli dodałam syrop z daktyli 100% bez cukru. Wyszły boskie! Za pierwszym razem mi się niestety przypaliły ale za drugim siedziałam przy piekarniku :). Mimo niewielu składników, są dosyć pracochłonne dla nowicjusza jak ja bo się dosyć trudno rozwałkowują ale było warto! :) :) Dziękuję za ten przepis! Zastanawiam się, czy dodanie kilku łyżeczek soku z pomarańczy mogłoby jeszcze bardziej podkręcić ich niebiański smak? :)
UsuńCieszę się, że ciasteczka Pani zasmakowały :) . Myślę, że jeśli chodzi o nutę pomarańczy, lepiej od soku sprawdzi się skórka otarta z tego owocu- jest bardziej aromatyczna niż sok. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję!:) :) Nastepnym razem spróbuję dodać skórkę pomarańczy :). Czy ciasteczka wyjdą równie smaczne, gdyby w różnych proporcjach użyć poza maka jaglana innych mak bezglutenowych np. kasztanowa, amarantusowa, kukurydziana, owsiana, ryzowa albo ryżowa? Czy którejś z tych mak lepiej unikać przy wypiekami kruchych ciasteczek? Przepraszam ale pisze z telefonu i nie zawsze wskakuja mi polskie znaki :).
OdpowiedzUsuńDo kruchych ciastek doskonale nadaje się mąką ryżowa - tutaj przykład takich ciasteczek http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/ciastka-ryzowe-bardzo-kruche-i-maslane.html , fajnie sprawdza się też dodatek mąki kukurydzianej - tu przepis na moje ulubione ciasteczka właśnie z jej dodatkiem http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/ciasteczka-black-or-white.html . Polecam również mąkę koksową - tu przykładowe ciasteczka http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/02/zdrowe-ciasteczka-potrojnie-kokosowe.html - ale musi Pani pamiętać, że ciasteczka z mąki kokosowej są bardzo kruche i delikatne. Myślę, że można część mąki jaglanej zastąpić inną i też uzyskamy ciekawy efekt. Pozdrawiam. :)
Usuń