sobota, 21 lutego 2015

Ciasto "Kremowe pokusy"

Tak jak obiecałam, dziś pomysł na nieco inne wykorzystanie ciasta "Pomarańczowe Capri" . Twarogowe wilgotne ciasto będzie bazą, którą przełożę trzema masami- pomarańczową, truskawkową i cytrynową. Podstawą ostatniego kremu będzie skondensowane mleko słodzone- stanowi więc nie lada gratkę dla wszystkich łasuchów i przywołuje smaki z dzieciństwa. Jego słodycz przełamałam orzeźwiającymi ziarenkami granatu. Możecie zastąpić je innymi ulubionymi owocami, pamiętajcie jednak, żeby wybrać te, które są lekko kwaśne. Tak wykwintne ciasto będzie idealne jako niedzielny deser, ale równie pięknie zaprezentuje się na każdym świątecznym stole. W okresie wielkanocnym z powodzeniem zastąpi tradycyjne mazurki. Polecam!

Ciasto "Kremowe pokusy"



Składniki:

- 1 placek "Pomarańczowe Capri" 

Masa I:
  • ·         200 g miękkiego masła

    ·         galaretka pomarańczowa + 1/2 szklanki wody

    ·         szklanka cukru pudru

    ·         250 g serka mascarpone



    Galaretkę rozrabiamy w  gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy serek mascarpone. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy łyżkę masy maślano-serkowej. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy. W ten sposób wyrównamy temperatury. Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy maślano - serkowej przekładamy do pozostałej masy serkowej- cały czas miksując. Jeśli zdarzy się, że masa się zważy, należy miskę z masą ustawić nad gorącą kąpielą wodną i cały czas mieszając czekać aż masa stanie się płynna i jednolita. Taką masę schładzamy w lodówce.



    W formie (u mnie 24 x 24 cm) układamy cienką warstwę z kromek wcześniej upieczonego ciasta serowego, wykładamy na nią masę I. Na masie układamy drugą cienką warstwę kromek ciasta. 


      Masa II:
    ·         1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanki gorącej wody

    ·         200 g miękkiego masła

    ·          szklanka cukru pudru

    ·         250 g serka mascarpone

    ·          

    Galaretkę rozrabiamy w  gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy serek mascarpone. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy łyżkę masy maślano-serkowej. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy. Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy maślano - serkowej przekładamy do pozostałej masy serkowej- cały czas mieszając. Masę przelewamy ma kromki ciasta. Na masę wykładamy trzecią warstwę kromek.

    Masa III:

    · mleko zagęszczone słodzone 500 g

    · galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki wody

    · 200 g serka śmietankowego lekko solonego


    Galaretkę rozrabiamy w  gorącej wodzie.  Mleko miksujemy na gładką masę z serkiem. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy łyżkę masy. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy. Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy przelewamy do pozostałej masy mleczno-serkowej - cały czas mieszając. Masę przelewamy na kromki ciasta. Całość dokładnie chłodzimy. Ozdabiamy ziarenkami granatu.



4 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)