Pyszny, lekki obiad do przygotowania w pół godziny. Sprawdzi się więc jako pożywny posiłek po ciężkim dniu w pracy, ale również jako elegancki i zdrowy niedzielny obiad dla przyjaciół. Zapraszam :).
Kotleciki z tuńczyka i kaszy kuskus z sałatką na bazie smażonej kalarepki
Składnik:
·
370 g tuńczyka w oleju/ może być również w sosie własnym- wówczas dodajmy do masy 1-2 łyżki oleju rzepakowego
· szklanka kaszy kuskus razowej
·
2 szklanki domowego wywaru warzywnego lub wody
·
1 jajko
·
Łyżka jogurtu greckiego
·
Szczypta soli
·
Szczypta pieprzu
·
Łyżka octu balsamicznego
·
Olej rzepakowy do smażenia
· Panierka:
8 kromek
chleba tostowego + 150 g twardego wędzonego sera
Panierka- chleb tostowy i ser blendujemy
pulsacyjnie do momentu uzyskania okruszków.
Kuskus zalewamy gorącym wywarem
warzywnym, przykrywamy i odstawiamy żeby kasza wchłonęła cały płyn. Do gotowej
kaszy dodajemy rozdrobnionego tuńczyka z olejem, jajko, łyżkę jogurtu
greckiego. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym. Całość dokładnie
wyrabiamy dłonią dodając stopniowo
połowę wcześniej przygotowanej panierki. To właśnie nią regulujemy gęstość
kotlecików.
Z
gotowej masy formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w pozostałej panierce i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym
oleju. Odsączamy na ręcznikach papierowych.
Sałatka :
·
1 duża kalarepka
·
2 średniej wielkości marchewki
·
1 czerwona papryka
·
sól pieprz
·
łyżeczka oleju sezamowego
·
łyżeczka brązowego cukru
·
łyżeczka octu ryżowego
·
olej rzepakowy
·
rukola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz