Wilgotna babka pomarańczowa z chleba tostowego
- 500 g chleba tostowego dobrej jakości
- 200 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 300 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 budyń śmietankowy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Polewa:
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 65 g chałwy waniliowej
Do dekoracji- suszona żurawina
Chleb kruszymy i blendujemy w malakserze razem z masłem.
Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy na gładkie ciasto.
Przelewamy do formy 31 x 11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i pieczemy
75 mminut. Ciasto będzie gotowe, kiedy na wierzchu ładnie popęka i zrobi się chrupiąca, złocista skorupka. W środku pozostanie wilgotne niczym brownie.
Wystudzone ciasto możemy posypać tylko cukrem pudrem, lub w świątecznej wersji smarujemy polewą (chałwę ucieramy
stopniowo dodając sok z pomarańczy) i zdobimy suszoną żurawiną. Smacznego!
fajny przepis i jak musiało w domu pachnieć;
OdpowiedzUsuńzapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html
ooo jaa, uwielbiam takie suche babki wielkanocne! Kojarzą mi się tylko i wyłącznie z magią Świąt ;)
OdpowiedzUsuń