Ciasto czarno-biała dama
Składniki na
ciasto:
·
1 kg mąki
·
400 g masła
·
1,5 szklanki
cukru pudru
·
8 żółtek
·
15 g proszku
do pieczenia
·
2 łyżki
cukru waniliowego
·
śmietana
kwaśna gęsta 18% -3 łyżki
·
2 czubate
łyżki kakao
Masa:
·
1,5 szklanki
cukru
·
8 białek
·
powidła
śliwkowe- 2 słoiczki (500-600g)
·
200 g
orzechów włoskich
·
200 g
suszonej żurawiny
Na
krem:
· 3 szklanki mleka
·
250 g
kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
5 żółtek
·
2 łyżki mąki
pszennej
·
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
·
1,5 szklanki
cukru waniliowego
·
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
·
2 Łyżki kakao
·
4 łyżki
nutelli
· 400 g miękkiego masła
· 1 puszka ananasa
Ciasto: z podanych składników zarabiamy ciasto.
Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Placki
wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia (35
x 24 cm). Oba placki smarujemy powidłami.
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną
pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy.
Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na powidłach. Oba
placki posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną. Pieczemy ok. 45-50 minut,
temp. 180 stopni, termoobieg.
Krem: Śmietanę i 2
szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozrabiamy
mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość
dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały
grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z
masłem. Dodajemy sok
z cytryny- dobrze mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao
i nutellę- dokładnie miksujemy.
Na ciemny placek wykładamy krem jasny. Na kremie
układamy pokrojonego w mniejsze kawałki ananasa. Na owoce wykładamy krem
czekoladowy. Na kremie układamy drugi -jasny- placek. Ciasto
podajemy schłodzone. Smacznego!
Z ciasta zarówno czekoladowego jak i waniliowego możemy
przygotować kruche mazurki w dowolnym
kształcie. U mnie w tym roku są to pisanki. Poniżej pomysł na szybką masę do
mazurków.
Składniki (na 2 małe
mazurki- jajka):
·
350 g gęstego serka śmietankowego
·
50 g miękkiego masła
·
100 g cukierków krówek
·
pół szklanki cukru pudru
W garnku rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy
krówki. Roztapiamy je na małym ogniu. Pod koniec dodajemy łyżkę serka i
dokładnie miszamy. Pozostały serek ucieramy z cukrem pudrem . Kiedy masa krówkowa
lekko przestygnie dodajemy ją do masy serowej. Masą wypełniamy mazurki.
Rewelacyjne ciasto! Smaki są super skomponowane, na pewno podbije podniebienie każdego :) Jeśli ktoś by kręcił nosem, to tylko z zazdrości :D
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis :)
Niesamowicie efektowne ciacho :)
OdpowiedzUsuń