niedziela, 12 kwietnia 2015

Ciasto czarno-biała dama

 Dama wyjątkowa i niezwykle apetyczna ;) . Wymaga wprawdzie sporo pracy, jednak efekt zarówno smakowy jak i wizualny zadowoli każdego. Polecam na szczególne okazje :) .

 Ciasto czarno-biała dama 

 Składniki na ciasto:
·         1 kg  mąki
·         400 g masła
·         1,5 szklanki cukru pudru
·         8 żółtek
·         15 g proszku do pieczenia
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         śmietana kwaśna gęsta 18% -3 łyżki
·         2 czubate łyżki kakao
Masa:
·         1,5 szklanki cukru
·         8 białek
·         budyń waniliowy (60 g, opakowanie)
·         powidła śliwkowe-  2 słoiczki (500-600g)
·         200 g orzechów włoskich
·         200 g suszonej żurawiny
Na krem:
·         3 szklanki mleka
·         250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
·         5 żółtek
·         2 łyżki mąki pszennej
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1,5 szklanki cukru waniliowego
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         2 Łyżki kakao
·         4 łyżki nutelli
·  400 g miękkiego masła

·        1 puszka ananasa


Ciasto: z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Placki wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia (35 x 24 cm). Oba placki smarujemy powidłami.
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy.  Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na powidłach. Oba placki posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.

Krem: Śmietanę i 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem. Dodajemy sok z cytryny- dobrze mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i nutellę- dokładnie miksujemy.

Na ciemny  placek wykładamy krem jasny. Na kremie układamy pokrojonego w mniejsze kawałki ananasa. Na owoce wykładamy krem czekoladowy. Na kremie układamy drugi -jasny- placek. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!









Z ciasta zarówno czekoladowego jak i waniliowego możemy przygotować kruche mazurki  w dowolnym kształcie. U mnie w tym roku są to pisanki. Poniżej pomysł na szybką masę do mazurków.

Składniki  (na 2 małe mazurki- jajka):
·         350 g gęstego serka śmietankowego
·         50 g miękkiego masła
·         100 g cukierków krówek
·         pół szklanki cukru pudru

W garnku rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy krówki. Roztapiamy je na małym ogniu. Pod koniec dodajemy łyżkę serka i dokładnie miszamy. Pozostały  serek  ucieramy z cukrem pudrem . Kiedy masa krówkowa lekko przestygnie dodajemy ją do masy serowej. Masą wypełniamy mazurki.


2 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciasto! Smaki są super skomponowane, na pewno podbije podniebienie każdego :) Jeśli ktoś by kręcił nosem, to tylko z zazdrości :D
    Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie efektowne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)