czwartek, 9 kwietnia 2015

Warzywno- mięsny mix idealny

Szybki obiad z dużą ilością warzyw. Wprawdzie nie na parze, a smażonych, ale od czasu do czasu na takie warzywka możemy sobie pozwolić- zwłaszcza osoby prowadzące aktywny tryb życia. Zapraszam!

Warzywno- mięsny mix idealny





Składniki:
·         1 bakłażan
·         1 cukinia
·         2 ziemniaki
·         2 marchewki
·         1/4 selera
·         2 cebule
·         puszka ciecierzycy
·         100 g domowej szynki peklowanej pieczonej
·         100 g domowego boczku pieczonego w musztardzie
·         2 pęczki szczypiorku
·         2 ząbki czosnku
·         3-4 kawałki papryki  w occie
·         sól
·         pieprz
·         olej do smażenia
Bakłażana, cukinię, obrane ziemniaki, marchewki i selera kroimy w małą kostkę.  Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek i czosnek drobno siekamy. Po kolei na dobrze rozgrzanym oleju smażymy na rumiano ziemniaki, selera i marchewkę (razem), cukinię i bakłażana (przy bakłażanie uważajmy, żeby na patelnię nie wlać za dużo oleju, gdyż wchłonie go jak gąbka i danie będzie za tłuste). Obsmażone warzywa wykładamy łyżką cedzakową do dużej miski. Na pozostałym oleju smażymy cebulkę, szczypiorek i czosnek- usmażone przekładamy do miski. Na pozostałym oleju smażymy pokrojone w kostkę szynkę i boczek. Mięsiwa przekładamy do warzyw. Połowę ciecierzycy rozgniatamy widelcem i przesmażamy ją na patelni, na której smażyliśmy warzywa i wędliny. Taką pastę oraz pozostałą nierozdrobnioną cieciorkę dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki paprykę marynowaną w occie i ponownie - tym razem delikatnie- mieszamy. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)