Warzywno- mięsny mix idealny
Składniki:
·
1 bakłażan
·
1 cukinia
·
2 ziemniaki
·
1/4 selera
·
2 cebule
·
puszka ciecierzycy
·
100 g domowej szynki peklowanej pieczonej
·
100 g domowego boczku pieczonego w musztardzie
·
2 pęczki szczypiorku
·
2 ząbki czosnku
·
3-4 kawałki papryki w occie
·
sól
·
pieprz
·
olej do smażenia
Bakłażana, cukinię, obrane ziemniaki, marchewki i selera
kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w
piórka, szczypiorek i czosnek drobno siekamy. Po kolei na dobrze rozgrzanym
oleju smażymy na rumiano ziemniaki, selera i marchewkę (razem), cukinię i
bakłażana (przy bakłażanie uważajmy, żeby na patelnię nie wlać za dużo oleju,
gdyż wchłonie go jak gąbka i danie będzie za tłuste). Obsmażone warzywa
wykładamy łyżką cedzakową do dużej miski. Na pozostałym oleju smażymy cebulkę,
szczypiorek i czosnek- usmażone przekładamy do miski. Na pozostałym oleju
smażymy pokrojone w kostkę szynkę i boczek. Mięsiwa przekładamy do warzyw.
Połowę ciecierzycy rozgniatamy widelcem i przesmażamy ją na patelni, na której
smażyliśmy warzywa i wędliny. Taką pastę oraz pozostałą nierozdrobnioną
cieciorkę dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i
pieprzem. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki paprykę marynowaną w occie i
ponownie - tym razem delikatnie- mieszamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz