Błyskawiczne knedle serowo - soczewicowe z rzodkiewkowym pesto
·
puszka soczewicy (400g- waga soczewicy z zalewą)
·
125 g serka Arla Apetina
serek kremowy naturalny
·
1 żółtko
· niepełna szklanka mąki orkiszowej
·
1 łyżki mąka ziemniaczanej
·
sól do
smaku
·
pół łyżeczki ziół prowansalskich
Farsz:
·
ok. 150 g serka naturalnego kremowego Arla Apetina + szczypta soli/ + skórka z połowy cytryny
[sprawdzi się również Arla Apetina classic lub z ziołami prowansalskimi]
[sprawdzi się również Arla Apetina classic lub z ziołami prowansalskimi]
Pesto:
·
liście z 2 pęczków rzodkiewki
·
2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
·
sól do smaku
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżeczka brązowego cukru/ miodu
·
ząbek czosnku
·
olej rzepakowy- ile zabierze
1. Wszystkie składniki
pesto blendujemy na gładki sos.
2. Odsączoną soczewicę blendujemy,
łączymy z serkiem, ziołami prowansalskimi, żółtkiem i solą. Dłonią wyrabiamy ciasto, stopniowo
dodając mąki.
3. Farsz- serek kremowy ucieramy ze szczyptą soli, dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny.
4. Ciasto soczewicowe
dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę sera i otulamy ją ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam
sposób przygotowujemy pozostałe knedle.
5.Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy polane pesto z liści rzodkiewki.
5.Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy polane pesto z liści rzodkiewki.
Zielone pesto, knedle, soczewica! Ile tu wspaniałych smaków, kolorów i apetycznego zgrania w całość. Lubię takie kulinarne nowości, aż się proszą o przygotowanie ich na bardzo smakowity obiadek! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam serdecznie :)
Usuń