Tak skomponowane ciastka na bazie mleka i twarożku to porcja
zdrowia dla całej rodziny. Mleko i przetwory mleczne są
źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z
grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego posiłki, w tym małe słodkości,
przygotowane z ich udziałem są niezwykle wartościowe dla naszego organizmu i
powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej.
Ciastka Pychotki mleczno-serowe czyli ciastka z kremem na zdrowie
Składniki (4 ciastka):
Spód:
·
1 wafel ryżowy wieloziarnisty BIO (10g)
·
100 g nerkowców- niesolonych
·
1/4 szklanki mleka
·
łyżka ksylitolu
·
100 g kaszy jaglanej
·
łyżka masła
·
szklanka mleka + 4 łyżki
·
2 łyżki puree daktylowego (kilka suszonych
daktyli namoczonych w odrobinie mleka i zbelndowanych na gładką masę)
·
łyżeczka kakao
·
łyżeczka ksylitolu
·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
150 g serka twarogowego typu włoskiego zblendowanego z 2 łyżkami mleka
·
4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki 100%
·
1 wafel ryżowy wieloziarnisty BIO (10 g)
·
4 kostki gorzkiej czekolady - 90% kakao
·
łyżeczka masła orzechowego BIO
·
6 łyżek mleka
·
łyżeczka ksylitolu
·
kilka truskawek
·
4 listki stewii
1.
Nerkowce moczymy w mleku przez około 2
godziny. Odcedzamy, a mleko spod nekrowców dodajemy do mleka, w którym
będziemy gotować kaszę.
2.
Nerkowce blendujemy na gładką masę z łyżką ksylitolu. Do gładkiej masy dodajemy
pokruszonego wafla ryżowego i dokładnie mieszamy.
3.
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem.
Gotujemy na wolnym ogniu z łyżką masła do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i
będzie miękka.
4.
Kaszę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy puree daktylowe i kakao.
Do drugiej dodajemy ksylitol, 4 łyżki mleka i
ekstrakt waniliowy. Obie masy blendujemy na gładkie kremy. Do jasnej
waniliowej masy dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
5.
Każdą z mas dzielimy na 4 równe części- przygotujemy 4 desery. Za pomocą ringa
składamy desery.
Na
dnie wykładamy porcję masy z nerkowców i wafli ryżowych. Następnie porcję masy
jaglano-czekoladowej. Kolejna będzie masa serow-jaglana. Na samym końcu wykładamy
łyżeczkę dżemu z porzeczki. Zdejmujemy ring.
6.
Na wierzchu każdego deseru kruszymy 1/4 wafla ryżowego.
7.
Nad gorącą kąpielą wodną topimy czekoladę z masłem orzechowym, mlekiem i
ksylitolem. Płynną polewą zdobimy każdy deser.
8.
Ciasta dekorujemy truskawkami i listkami setwii. Smacznego!
To było takie dobre! Spód z ryżowych wafelków rewelacja! dobry pomysł!
OdpowiedzUsuń