sobota, 16 maja 2015

Czeko-truskawkowiec na cukiniowym spodzie brownie

 Dziś pyszne mega czekoladowe ciasto, w którym wykorzystałam czekoladę nawiązującą do cukierków, które nieodzownie kojarzą mi się z dzieciństwem. Chodzi oczywiście o nową czekoladę Goplany - Mister Ron. Mleczna czekolada wypełniona truskawkowym wnętrzem zainspirowała mnie do przygotowania truskawkowca z dużą ilością zarówno tych pysznych sezonowych owoców jak też czekolady. Konsystencja masy truskawkowo-czekoladowej jest niezwykle aksamitna i delikatna. Rozpływa się w ustach i doskonale współgra z  wilgotnym kakaowym spodem przygotowanym na bazie cukinii. A jakby tego było mało, całość wieńczy polewa truskawkowa z nutą toffi - tu wybrałam  czekoladę Toffino. Polecam serdecznie ten przepis wszystkim miłośnikom czekolady i truskawek- będziecie usatysfakcjonowani!

 Czeko-truskawkowiec na cukiniowym spodzie brownie

 Spód cukiniowy:
·  250 g cukinii (jedna średnia)
·  1 jajko
·  3/4 szklanki brązowego cukru
·  100 g miękkiego masła
·   1,5 szklanki mąki pszennej
·  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·  kopiasta łyżka  dobrego kakao

Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz jajko. Cukinię ścieramy na tarce  o dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy (tortownica o średnicy 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką) i podpiekamy ok. 15 minut temp. 180 stopni termoobieg.
 Masa:
- 1kg truskawek
- 1 szklanka domowego cukru waniliowego
- 4  łyżki mąki ziemniaczanej
-  3 łyżki mąki pszennej
 - 3 jajka
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%

Truskawki blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy. 

- 3 tabliczki czekolady Goplana Mister Ron 90g
- 2 tabliczki czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g
Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (4 tabliczki- 2 mleczne i 2 Mister Ron) dodajemy do masy truskawkowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy lekko posiekaną 1  tabliczkę  czekolady Mister Ron. Wylewamy na to masę truskawkową.

Czekoladowe esy-floresy
1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 90 g
łyżka masła orzechowego solonego
łyżka cukru pudru

Czekoladę gorzką topimy nad kąpielą wodną z łyżką masła orzechowego i łyżką cukru pudru. Na powierzchni truskawkowej delikatnie rozkładamy porcjami masę czekoladową i rozprowadzamy ją wykałaczką tworząc ozdobne wzorki.

Ciasto pieczemy około 90 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto  należy wystudzić i dobrze schłodzić w  lodówce. Już takie możemy zaserwować naszym gościom - prezentując ładne wzorki z gorzkiej czekolady. Dla prawdziwych smakoszy czekolady i truskawek polecam jednk pójść o krok dalej i przygotować niezwykle smakowitą polewę -  czeko-truskawkę z nutą toffi.

Czeko-truskawka:
·         500 g truskawek
·         1 tabliczka czekolady Goplana Toffino 90g
·         łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Dodatkowo do dekoracji
·         1 tabliczka czekolady Goplana Mister Ron 90g

Truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.  Dokładnie mieszamy do momentu aż polewa lekko zgęstnieje. Całość dokładnie blendujemy. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Czekoladę Mister Ron dzielimy na cząstki, każdą przekrawamy po skosie na pół. Takie trójkąciki układamy dookoła tworząc dekoracyjny rant.

Smacznego!


















Z czekoladową nutą

7 komentarzy:

  1. Zarówno w całości, jak i w przekroju wygląda super. Brownie w każdej odsłonie to moje smaki, a jak :D Ciekawi mnie ta truskawkowa nuta, bo na pierwszy rzut oka sądziłabym, że to klasyk brownie. A już przemycony cukiniowy spód- mistrzostwo świata :D Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ma mocno truskawkowy smak :) i oczywiście czekoladowy ;) . Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Kusi, jak niesamowicie kusi!
    Jednak mam wrażenie, że mi by się nie udało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do przygotowania :) . Warto spróbować.

      Usuń
  3. Obłędnie czekoladowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgłodnieliśmy na sam widok tych pyszności! Lecimy na lekki krem z pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)