Czeko-truskawkowiec na cukiniowym spodzie brownie
Spód cukiniowy:
· 1 jajko
· 3/4 szklanki brązowego cukru
· 100 g miękkiego masła
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
· kopiasta łyżka dobrego kakao
Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz jajko. Cukinię ścieramy na
tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy (tortownica o średnicy 26 cm,
wysmarowana masłem i wysypana mąką) i podpiekamy ok. 15 minut temp. 180 stopni
termoobieg.
Masa:
- 1kg truskawek
- 1 szklanka domowego cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
Truskawki blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość
dobrze miksujemy.
- 3 tabliczki czekolady Goplana Mister Ron 90g
- 2 tabliczki czekolady Goplana
Oryginalna Mleczna 90g
Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (4 tabliczki- 2 mleczne i 2 Mister
Ron) dodajemy do masy truskawkowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony
spód wykładamy lekko posiekaną 1 tabliczkę czekolady Mister Ron. Wylewamy na to masę
truskawkową.
Czekoladowe esy-floresy
1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 90 g
łyżka masła orzechowego solonego
łyżka cukru pudru
Czekoladę gorzką topimy nad kąpielą wodną z łyżką masła
orzechowego i łyżką cukru pudru. Na powierzchni truskawkowej delikatnie rozkładamy porcjami
masę czekoladową i rozprowadzamy ją wykałaczką tworząc ozdobne
wzorki.
Ciasto pieczemy około 90 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Już takie możemy zaserwować naszym gościom - prezentując ładne wzorki z gorzkiej czekolady. Dla prawdziwych smakoszy czekolady i truskawek polecam jednk pójść o krok dalej i przygotować niezwykle smakowitą polewę - czeko-truskawkę z nutą toffi.
·
500 g truskawek
·
1 tabliczka czekolady Goplana Toffino
90g
·
łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Dodatkowo do dekoracji
·
1 tabliczka czekolady Goplana Mister Ron 90g
Truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy
do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy
połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, żeby
czekolada się rozpuściła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie
zimnej wody. Dokładnie mieszamy do
momentu aż polewa lekko zgęstnieje. Całość dokładnie blendujemy. Lekko
przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Czekoladę Mister Ron dzielimy na cząstki, każdą przekrawamy po skosie na pół. Takie trójkąciki układamy dookoła tworząc dekoracyjny rant.
Czekoladę Mister Ron dzielimy na cząstki, każdą przekrawamy po skosie na pół. Takie trójkąciki układamy dookoła tworząc dekoracyjny rant.
Smacznego!
Zarówno w całości, jak i w przekroju wygląda super. Brownie w każdej odsłonie to moje smaki, a jak :D Ciekawi mnie ta truskawkowa nuta, bo na pierwszy rzut oka sądziłabym, że to klasyk brownie. A już przemycony cukiniowy spód- mistrzostwo świata :D Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńCiasto ma mocno truskawkowy smak :) i oczywiście czekoladowy ;) . Pozdrawiam ciepło :)
UsuńKusi, jak niesamowicie kusi!
OdpowiedzUsuńJednak mam wrażenie, że mi by się nie udało :D
Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do przygotowania :) . Warto spróbować.
UsuńObłędnie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńZgłodnieliśmy na sam widok tych pyszności! Lecimy na lekki krem z pomidorów :)
OdpowiedzUsuń