Gryczane spaghetti z boczkiem i szparagami
Składniki:
·
300 g makaronu gryczanego nitki
·
pęczek zielonych szparagów
· 500 g wędzonego boczku
·
olej rzepakowy
·
sól
·
pieprz
·
ząbek czosnku
·
3 żółtka + 10 łyżek wody spod makaronu
·
szczypiorek - duży pęczek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych części i gotujemy al dente w lekko osolonej
wodzie z łyżeczką cukru. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż
cały tłuszcz ładnie się wytopi. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy.
Ugotowany makaron dodajemy do boczku- całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z
ognia i dodajemy rozbełtane z wodą spod gotowania makaronu żółtka- ponownie
dokładnie mieszamy.
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i
obsmażamy na odrobinie oleju z drobno posiekanym szczypiorkiem. Podsmażone
warzywa dodajemy do makaronu.
Smacznego!
Widzę, że ostatnio prawdziwy szparagowy boom na blogach. A ja jeszcze ich w tym roku nie jadłam. Żałuję. W takim spaghetti to dopiero muszą smakować pysznie. W ogóle bardzo apetyczne danie. Super pomysł na obiad. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu obiadki ;))
OdpowiedzUsuń