Makaron w zielonym sosie na bazie mleka i mieszanki sałat
Składniki
·
500 g makaronu durum kolanka
·
miks sałat (ok 250 g)
·
paczka roszponki (ok. 200 g)
·
2 szklanki mleka
·
2 łyżki mąki kukurydzianej
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
·
200 g startego twardego sera np. parmezan czy dziugas
·
1 por
·
ok. 350 g ulubionej kiełbasy
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
skórka otarta z jednej cytryny
·
2 ząbki czosnku
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy
pokrojoną w kostkę kiełbasę i pokrojonego w pół talarki pora.
Sałaty miksujemy z mlekiem i czosnkiem. W
drugim garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Kiedy
mąka straci surowość zalewamy ją zielonym mlekiem. Całość dokładnie mieszamy,
aby nie powstały grudki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do
uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, octem balsamicznym i
skórką z cytryny. Do sosu dodajemy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser.
Sosem zalewamy makaron, dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażoną kiełbasę z
porem. Delikatnie mieszamy i zajadamy. Smacznego!
Super! Uwielbiam wszelakie makarony na różne sposoby. Idealnie się sprawdzają na "studenckie dania", a smakują bardzo wykwintnie i są treściwe. Super zielony sosik. Muszę wypróbować koniecznie. :) Smakowicie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń