wtorek, 12 maja 2015

Makaron w zielonym sosie na bazie mleka i mieszanki sałat

 Makarony to wspaniała baza szybkiego i pożywnego posiłku. Zazwyczaj serwujemy je z sosami mięsnymi czy pomidorowymi. A co powiecie na makaron z sosem na bazie mleka i sałaty? Taka zielona wersja beszamelu ;) . Tak skomponowany posiłek będzie porcją zdrowej energii dla całej rodziny. Co ważne,  mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie.  Są potrzebne do utrzymania mocnych kości i dobrego samopoczucia. Tak więc chwytajcie za mleko i do dzieła ;) .

Makaron w zielonym sosie na bazie mleka i mieszanki sałat 





Składniki
·         500 g makaronu durum kolanka
·         miks sałat (ok 250 g)
·         paczka roszponki (ok. 200 g)
·         2 szklanki mleka
·         2 łyżki masła
·         2 łyżki mąki kukurydzianej
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         200 g startego twardego sera np. parmezan czy dziugas
·         1 por
·         ok. 350 g  ulubionej kiełbasy
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         skórka otarta z jednej cytryny
·         2 ząbki czosnku

Makaron gotujemy al dente.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę i pokrojonego w pół talarki pora.
Sałaty miksujemy z mlekiem i czosnkiem. W drugim garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Kiedy mąka straci surowość zalewamy ją zielonym mlekiem. Całość dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, octem balsamicznym i skórką z cytryny. Do sosu dodajemy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Sosem zalewamy makaron, dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażoną kiełbasę z porem. Delikatnie mieszamy i zajadamy. Smacznego!



 

 

1 komentarz:

  1. Super! Uwielbiam wszelakie makarony na różne sposoby. Idealnie się sprawdzają na "studenckie dania", a smakują bardzo wykwintnie i są treściwe. Super zielony sosik. Muszę wypróbować koniecznie. :) Smakowicie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)