Pyszny wegetariański obiad, którego przygotowanie zajmuje tyle, ile wynosi czas gotowania ryżu. Szczerze polecam.
Brązowy ryż ze szpinakowym sosem a la pesto i wędzonym twarogiem
Składniki:
·
250 g szpinaku
·
2-3 garście orzeszków ziemnych
·
łyżka miodu
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
ząbek czosnku
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy
·
100 g sera twarogowego wędzonego
Ryż zalewamy 2,5 szklankami wody i gotujemy
pod przykryciem na małym ogniu.
Szpinak blendujemy z orzeszkami ziemnymi
uprażonymi na suchej patelni, czosnkiem, octem i miodem. Cały czas blendując
dolewamy stopniowo olej do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawiamy solą
i pieprzem.
Ryż łączymy z sosem. Dodajemy pokruszony twaróg. Smacznego!
to danie miało na pewno świetny smak :)
OdpowiedzUsuń