Zapraszam na pyszne klasyczne knedle ziemniaczane z pysznymi borówkami. Do klusek czy pierogów zdecydowanie wolę używać borówki amerykańskiej niż leśnych jagód, ale jeśli jesteście zwolennikami tej ostatniej farsz możecie przygotować właśnie z niej. Knedle podałam z nietypową okrasą- bo przygotowaną na ciasteczkach (po otwarciu opakowana ciasteczek okazało się, że w środku są same okruszki, przechomikowałam więc je i wykorzystałam w zastępstwie słodkiej bułki tartej, co okazało się być strzałem w dziesiątkę). Zapraszam na pyszny owocowy letni obiad.
Klasyczne knedle z borówkami z nieklasyczną okrasą
Składniki (na 15 dużych knedli):
·
1 kg ugotowanych ziemniaków
·
500 g mąki
·
3 jajka
·
szczypta soli
·
4 łyżki cukru waniliowego
Farsz:
· 500 g borówki amerykańskiej
· 2 łyżki cukru
·
2 łyżki bułki tartej
Okrasa:
·
2 łyżki masła
· 1 łyżka cukru
·
125 g kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady- u mnie
Amerykanki Wedla
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez
praskę. Dodajemy mąkę, jajka, cukier i sól. Wyrabiamy dłonią gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na mniejsze części. Z
każdej formujemy placuszek, na którym łyżeczkę farszu borówkowego (owoce
mieszamy z cukrem i bułką tartę). Placuszkiem otulamy owoce formując
zgrabną kulkę. Knedle układamy na posypanej mąką deseczce.
Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie-
knedle wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut od momentu ponownego
zawrzenia wody.
Knedle podajemy z okrasą ciasteczkową lub bułką tartą.
Okrasa- na patelni topimy masełko, dodajemy
cukier i pokruszone ciasteczka. Dokładnie
mieszamy i smażymy aż powstanie chrupiąca kruszonka. Posypujemy ugotowane knedle.
Smacznego!
Podoba mi się ten ciasteczkowy dodatek :)
OdpowiedzUsuńzainteresowała mnie ta Twoja "okrasa" - i musze przyznać, że pomysł ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny- polecam, bo i knedelki i okrasa pierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuń