Makaron w letnim wydaniu- z młodą cukinią, malinowymi pomidorami i wiejską kiełbaską. Polecam!
Makaron w sosie cukiniowo- pomidorowym
Składniki:
·
250 g makaronu muszelki z pszenicy durum -
trójkolorowy
·
1 cukinia
·
250 g kiełbasy wiejskiej
·
2 pomidory malinowe obrane ze skórki i
wyfiletowane
·
kilka łyżek oleju rzepakowego
·
ząbek czosnku
·
sól
·
pieprz
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżka sosu sojowego
·
kilka suszonych pomidorów
·
3 ogórki małosolne
·
2 łyżki pesto
·
świeża bazylia
Cukinię i kiełbasę kroimy w kostkę. Na
patelni na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę, następnie dodajemy
drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy aż straci
swoją surowość. Pod koniec dodajemy drobno posiekane pomidory. Gotujemy aż
odparuje nadmiar płynu. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go pesto, solą, octem
balsamicznym, sosem sojowym i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Przekładamy do sosu z odrobiną wody spod gotowania. Dodajemy kilka pokrojonych
w kostkę pomidorów suszonych i ogórków małosolnych. Dokładnie mieszamy. Podajemy
z listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz