Dziś coś dla miłośników bobu. Tartaletki na kruchym cieście pełnoziarnistym z nutą pasty szparagowej wypełnione zielonym kremem to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Lekko orzechowy smak bobu wzmocniłam masłem orzechowym, dla orzeźwienia dodałam natkę pietruszki. Polecam.
Tartaletki z bobem
Składniki na ciasto (6 tartaletek):
·
2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
·
150 g
zimnego masła
·
2 łyżki pasty
z zielonej fasolki szparagowej* lub pistacjowego pesto
·
1 jajko
·
Łyżeczka
soli
·
Łyżeczka
proszku do pieczenia
·
4 łyżki
zimnej wody
Łączymy ze
sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko,
pastę z zielonej fasolki i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w
lodówce ok. 30 minut.
Ciasto
wałkujemy i wylepiamy nim wysmarowane masłem i wysypane mąką foremki na
tartaletki. Spody nakłuwamy widelcem
* pasta z zielonej fasolki
szparagowej
garść ugotowanej zielonej fasolki
szparagowej
· ząbek czosnku
· pęczek listków bazylii
· łyżeczka miodu
· łyżeczka octu balsamicznego
· sól
· olej
Ugotowaną fasolkę
belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały
czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz:
·
500 g bobu
·
pęczek natki pietruszki
·
2 jajka
·
sól
·
pieprz
·
2 łyżki masła orzechowego
·
ząbek czosnku
·
kilka czarnych oliwek
Bób gotujemy, obieramy ze skórki i blendujemy (kilka ziaren bobu odkładamy w całości)
na gładką masę z jajkami, posiekaną natką, czosnkiem i masłem orzechowym.
Doprawiamy solą i pieprzem. Masą wypełniamy babeczki. Na wierzchu układamy połówki odłożonego wcześniej bobu i talarki oliwek. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 190
stopni, termoobieg.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz