Pyszny ucieraniec na mleczku kokosowym z sezonowymi owocami zwieńczonymi chrupiącymi nerkowcami w domowym karmelu - to prosty, ale jednocześnie elegancki deser. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Doskonale komponuje się z soczystymi śliwkami i nektarynkami. Owoce pokrojone w niedużą kostkę ładnie utrzymają się na wierzchu ciasta i po upieczeniu utworzą piękną, intensywnie kolorową mozaikę. Całość polecam podać nieco mniej klasycznie (choć w wersji na szybko placek wystarczy posypać cukrem pudrem) - z krokantem na bazie nerkowców. Chrupiący, słodki dodatek będzie idealnym zwieńczeniem tego letniego ciasta. Polecam!
Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy
Na ciasto:
·
2,5 szklanki
mąki pszennej
·
1/2 szklanka
mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki
cukru waniliowego
·
3 jajka
·
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
·
400 ml mleczka kokosowego
·
150 g masła
·
1,5 szklanki
cukru
· ok. 3 nektarynki
·
ok. 500 g
śliwek + łyżka mąki pszennej
Krokant orzechowy:
·
2 łyżki
masła
·
szklanka
cukru
·
180 g
orzechów nerkowca
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz
jajka. Stopniowo dodajemy mleczko kokosowe - całość dokładnie
miksujemy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (35 x 24
cm). Na wierzchu układamy owoce pokrojone w kostkę i obsypane łyżką mąki. Pieczemy ok. 75 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Krokant:
Na patelni topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż
cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć patelnią.
Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy,
żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do
pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi
wystudzone ciasto. Smacznego!
ciasto idealne na weekendową rozpustę :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Dziękuję za zaproszenie. Jeśli znajdę chwilkę czasu na kucharzenie z chęcią się przyłączę :) . Pozdrawiam.
UsuńZ nerkowcami! Super :)
OdpowiedzUsuń