Placuszki, których bazą są wafle ryżowe wieloziarniste, a smak wzbogacają pyszne i zdrowe śliwki, to fajny pomysł na szybkie śniadanie, słodką przekąskę czy podwieczorek. Przypieczony wierzch placuszków jest bardzo chrupiący i kryje w środku bardzo delikatne i lekko puszyste wnętrze. Racuszki możemy podać z jakimś owocowym sosem, jogurtem naturalnym, śmietanką czy najprościej i najszybciej - posypane jedynie cukrem pudrem. To co, skusicie się?
Błyskawiczne racuszki z wafli ryżowych i śliwek
Składniki:
·
opakowanie - 100 g (10 szt.) wafli ryżowych
wieloziarnistych
·
2 jajka
·
4 łyżki cukru pudru
·
1,5 łyżki majonezu
·
pół łyżeczki proszku do pieczenia
·
5 średnich śliwek
·
olej do smażenia
·
cukier puder do posypania
Wafle kruszymy, dodajemy jajka, cukier,
majonez i proszek do pieczenia.
Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone w drobną kostkę śliwki i ponownie
mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
Z masy ryżowej formujemy dłońmi zwarte
placuszki, które smażymy na oleju rzepakowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Super pomysł, jak dotąd jadłam wafle ryżowe solo a tutaj takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ majonezem?? serio?? i to na słodko, bomba :)
OdpowiedzUsuńZ majonezem? Omg... :)
OdpowiedzUsuń