Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato
Mięso:
·
1 podwójna pierś z kurczaka
·
3/4 szklanki maślanki/ lub w wersji dla alergików mleka ryżowego)
·
sok z cytryny
·
sól
·
pieprz
·
olej
Ponadto:
·
4 pity
·
2 kolby kukurydzy + 1/2 łyżeczki cukru
·
150 g rukoli
·
150 g fety
·
kilka suszonych pomidorów
·
pęczek bazylii
·
sól
·
pieprz
·
łyżka octu balsamicznego
·
kila łyżek oleju spod suszonych pomidorów
Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem
papierowym.
Mieszamy sól,
pieprz, sok z cytryny i skórkę. Dodajemy maślankę i
dokładnie mieszamy. Do marynaty przekładamy kurczaka - filety przekrawamy w
poprzek na pół - uzyskamy 4 kawałki. Każdy dokładnie pokrywamy marynatą i zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce
na całą noc. Po tym czasie kurczaka osuszamy i grillujemy na patelni/ ruszcie
posmarowanym odrobiną oleju - ok. 4-5 minut z każdej strony- w zależności od
grubości piersi. Gotowe mięso odstawiamy na 3-4 minuty, po tym czasie tniemy na
małe podłużne kawałki.
Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 -
25 minut) -do wody dajemy cukier. Z ugotowanych kolb odcinamy ziarna.
Fetę blendujemy z suszonymi pomidorami i listkami
bazylii.
Rukolę skrapiamy olejem spod suszonych
pomidorów wymieszanym z odrobiną soli i łyżką octu balsamicznego. Dodajemy
kukurydzę i kurczaka i dokładnie mieszamy. Już w takiej postaci możemy
zaserwować sałatkę podając ją np. z chlebem. Możemy również podać ją w
chlebkach pita.
O tak! Uwielbiam taką pitę :)
OdpowiedzUsuń