Na przywitanie jesieni proponuję danie, którego bohaterką będzie dynia :) . Tym razem z towarzystwie makaronu. Taka sałatka może stanowić samodzielny posiłek lub smakowitą przekąskę czy przystawkę. Wypróbujcie- teraz dynie są najsmaczniejsze ;) .
Faszerowane muszelki dyniowe z pesto na bazie pestek dyni
Składniki:
·
0,5 średniej wielkości dyni
·
200 g makaronu muszelki
·
olej rydzowy
·
sól
·
pieprz
·
czosnek chilli w oleju - 4 ząbki lub zwykły
czosnek 2 ząbki
·
kilka kropel tabasco lub sosu chili ostrego
·
pęczek pietruszki
·
2 garście startego oscypka
·
garść podprażonych pestek dyni do posypania
·
2 łyżki pesto z pestek dyni
·
2 łyżki wody spod gotowania makaronu
Na
Pesto na bazie pestek dyni:
·
100 g uprażonych na suchej patelni pestek dyni
·
8 suszonych pomidorów z oliwy
·
sól
·
ząbek czosnku
·
pęczek bazylii - same listki
·
pęczek pietruszki
·
olej rydzowy ile zabierze
Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Dynię dzielimy na
pół, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180
stopni, termoobieg.
Jeszcze ciepłą dynię pozbawiamy skóry, starając się jej nie
uszkodzić, gdyż posłuży nam później jako naturalna miska do zaserwowania
naszego dania. Ciepłą dynię albo ubijamy za pomocą tłuczka, albo lekko blendujemy, albo przecieramy przez
sito. Do tak przygotowanego puree z dyni dodajemy garść startego oscypka,
doprawiamy solą, pieprzem, tabasco lub sosem chili.
Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Ugotowany przelewamy na sicie zimną wodą. Puree z dyni przekładamy do rękawa
cukierniczego (jeśli takiego nie mamy wystarczy odciąć rożek w woreczku
foliowym) bez końcówki. Każdą muszelkę faszerujemy puree- jest to trochę
pracochłonne, ale dzięki wykorzystaniu rękawa cukierniczego etap ten przebiega
sprawnie. Nafaszerowane muszelki przekładamy do miski.
Pesto z pestek dyni-
wymienione składniki dokładnie blendujemy.
Do miseczki przekładamy 2 łyżki pesto, dodajemy 2 łyżki wody
spod gotowania makaronu i olej rydzowy- tyle by uzyskać dość rzadką
konsystencję. Muszelki dyniowe polewamy sosem, dodajemy posiekaną natkę
pietruszki, posiekany czosnek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Przekładamy do dyniowej miseczki. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz pozostałym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz