Na weekend zapraszam Was na pyszne jesienne ciasto herbaciane ze śliwkami pod bezową pierzynką. Idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. Najlepiej smakuje w doskonałym towarzystwie. ;)
Herbaciane ciasto ze śliwkami i bezą cappuccino
Składniki:
·
4 jajka
·
1 i 1/4 szklanki cukru lub w zdrowszej wersji ksylitolu
·
łyżka
ekstraktu waniliowego
·
1 szklanka herbaty
cytrynowej- przygotowana z 2 saszetek herbaty zalanych wrzątkiem, napar do ciasta dodajemy lekko ciepły (jeśli lubicie możecie napar przygotować z nawet 4 saszetek)
·
1/2 szklanki
oleju rzepakowego
·
2 szklanki
mąki pszennej
·
1/2 szklanka mąki ryżowej
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 łyżka
cappuccino waniliowego
·
garść cukru
brązowego
·
śliwki
2 jajka i 2 żółtka
ucieramy ze szklaną cukru/ksylitolu. Dodajemy naprzemiennie składniki suche
(wymieszane mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli), napar z herbaty i olej. Perfumujemy ekstraktem waniliowym.
Ciasto przekładamy do
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto
posypujemy brązowym cukrem. Układamy połówki śliwek skórką do dołu. Owoce w trakcie pieczenia zapadną się na spód ciasta.
2 białka ubijamy z 1/4
szklanki cukru/ksylitolu . Pod koniec dodajemy cappuccino- masa nie musi być
ubita na sztywno, tak jak na bezę, wręcz przeciwnie powinna być lekko płynna. Masę wylewamy na śliwki.
Ciasto pieczemy ok. 90 minut (do tzw. suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej
piecze), temp. 180-190 stopni, termoobieg.- po ok. 50 minutach przykrywamy
wierzch ciasta papierem do pieczenia, żeby ciasto się nie przypaliło. Ciasto możemy podawać nawet lekko ciepłe. Smacznego!
naprawdę, świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam.
UsuńNie mogę się doczekac aż do nas przyjedzie . Wygląda super.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że tak też będzie Wam smakowało ;)
UsuńCiasto cudo!! Herbaciane i beza i śliwki..... na deszcz i do książki :D i do kawki. Dzięki za ekstra przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, szkoda. że nie miałem okazji spróbować.
OdpowiedzUsuń