Ciasto z marchewki, dyni, buraczków, cukinii, batatów czy ziemniaków nikogo już nie dziwi. A co powiecie na słodkość na bazie kapusty i to w dodatku kapusty czerwonej- a dokładniej surówki z niej przygotowanej? Brzmi dziwnie i mało zachęcająco? Nic bardziej mylnego. Ciasto wychodzi przepyszne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Nikt nie zgadnie, że jego bazą jest surówka Marwit z czerwonej kapusty. A to właśnie ten składnik nadaje całemu deserowi niepowtarzalnego charakteru. Taki deser to sprytny sposób przemycenia do naszej diety i diety dzieci, które często na warzywa kręcą nosem, niezastąpionej i bardzo zdrowej kapusty modrej. Swoją piękną barwę, od której pochodzi jej nazwa, zawdzięcza naturalnym barwnikom roślinnym - antocyjanom. Oprócz tego, że nadają one kapuście intensywną barwę, posiadają jeszcze jedną cenną właściwość- jako przeciwutleniacze są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Ponadto kapusta modra jest sojuszniczą w walce z nadprogramowymi kilogramami (100 g to zaledwie ok. 30 kalorii). Oprócz kapusty czerwonej znajdziemy w surówce przyprawy, które doskonale komponują się w cieście. Aby była to prawdziwie zdrowa słodycz, do ciasta użyłam mąk pełnoziarnistych- ryżowej i orkiszowej. Wzbogaciłam smak wanilią, cynamonem i skórką cytrynową, a konsystencję ciasta zdrowymi dodatkami-gorzką czekoladą, orzechami, pestkami słonecznika, jabłkiem, granatem i daktylami. Ciasto możemy podać bez żadnych dodatków, ale możemy przełożyć je równie zdrową masą na bazie domowego masła orzechowego, które doskonale komponuje się z wilgotnym plackiem. Taki deser poporcjowany w zgrabne batoniki możemy zapakować i z łatwością zabrać ze sobą na piknik czy długie jesienne spacery. Mam nadzieję, że mój opis zachęcił Was do przetestowania przepisu. Nie bójcie się i eksperymentujcie w kuchni. Warto, bo czasem wychodzą takie pyszności jak dzisiejsze smakołyki ;)
Jadłeś kiedyś ciasto z kapusty? Zdrowa słodycz czyli pysznie zaskakujące ciasto z modrą kapustą
Składniki na ciasto (foremka 24x 24 cm):- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ksylitolu/ lub jeśli wolicie domowego cukru waniliowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 300 g (1 opakowanie) surówki Premium z czerwonej kapusty Marwit
- skórka z cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 50 g orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni
- 50 g gorzkiej czekolady
- garść suszonych daktyli
- 1 jabłko - polecam kosztelkę
- garść pestek słonecznika- uprażonych na suchej patelni
- pestki z połowy owocu granatu
Surówkę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości.
Następnie całość blendujemy.
W naczyniu mieszamy składniki suche- mąki, cynamon, proszek do
pieczenia i ksylitol. Oddzielnie łączymy składniki mokre- zblebdowaną surówkę z
mlekiem, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Do składników suchych przelewamy
stopniowo składniki mokre i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy skórkę
otartą z 1 cytryny, posiekaną czekoladę i orzechy włoskie uprażone uprzednio na suchej
patelni, pokrojone w drobną kostkę jabłko ze skórką, pokrojone w drobną kostkę suszone daktyle, garść uprażonych pestek
słonecznika. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do formy 24 na 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej
mąką. Wierzch posypujemy ziarnami owocu granatu. Pieczemy ok. 50 minut, temp.
180 stopni do tzw. suchego patyczka. Możemy też upiec ciasto w formie babeczek- pieczemy je krócej- ok. 30 minut. Ciasto studzimy.
Do
przełożenia :
·
150 g masła
orzechowego dobrej jakości - najlepsze domowe
·
2 łyżki
miodu malinowego
·
łyżka serka
kremowego waniliowego
Masło orzechowe ucieramy z miodem malinowym i serkiem.
Kremem przekładamy przekrojone na pół wystudzone ciasto. Smacznego!
Ciasto z kapusty? Dobra, teraz mnie zagięłaś - tego jeszcze nie próbowałam! Niemniej jednak, teraz mam wielką ochotę to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJa także polecam w 100 %. Jadłem.
UsuńŚwietne ciasto polecam dla fanów pierników i snikersów, słodkie lekko słonawy orzechowy posmak, naprawdę super, i do herbaty i jako przekąska. Nie spodziewałem się !
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, naprawdę przepyszne, super że czuć odrobine orzechy, wilgotne , jestem pod wrażeniem. A czerwona kapusta podobno super zdrowa, więc tym bardziej mam spokojne sumeinie bo zjadłam pół blaszki! i Arturek też ;)
OdpowiedzUsuńTEZ JESTESMY PO DEGUSTACJI :) kapusta i orzechy..... mieliśmy wątpliwości a tu proszę :P najbardziej zaskoczyło nas że to takie smaczne ciacho do herbaty czy kawy, bo aromatyczne, nie za słodkie. wilgotne i jesienne ciacho. Dzięki Malwina za gościnę i za to że masz taką utalentowaną siostrę :P do następnego razu!
OdpowiedzUsuńZapraszamy , kolejnym razem tez super wypieki od fully flavoured będą :D mamy karte stałego klienta :P to ciacho ze sliwkami też niebo w gębie. Dobrze że ksylitol, bo unikamy cukru.Polecany dla sportowców,Takie ciacho przed treningiem spoko sprawa, smaczniejsze niż pączkiw cukierni.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i poleca się na przyszłość ;)
OdpowiedzUsuńNA PEWNO skorzystamy :) marchewkowe ciasto też pycha, czekamy na jakiś wypiek z buraków :P albo karczocha :P !
UsuńNa jesień takie ciacho to baja. muszę spróbować. tyle dobroci Kobieto: daktyle, orzechy, granat no i ... hmm.. ta kapusta :P
OdpowiedzUsuń:) Zachęcam do przetestowania i podzielenia się swoimi wrażeniami.
UsuńWyszło wypas, trochę roboty jest, nie tak jak przy twoich błyskawicnych przepisach na jabłecznik czy serniki, ale opłaca się , zresztą dość łatwy do wykonania przepis :) tyle ze trzeba zgromadzić tą kapustę daktyle orzechy, ale warto :) ! trochę mi przypomina hmm... taki smak... jakiś włąsnie może piernik z masłem orzechowym. świetny smak. zresztą dałam dzieciom, bo kapusta zdrowa i daktyle, mniej dosłodziłam tym ksylitolem.
UsuńCzego to ludzie nie wymyślą... ;)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że ciacho jest przepyszne. ;)
UsuńWidze ż emoje ulubione ciacho cieszy się popularnością! :D :) dzięi za taką inspirację :*
OdpowiedzUsuńCiacho z kapusty - wow!! :)
OdpowiedzUsuńProsze o odpowiedz czy zamiast gotowej surówki mozna użyć surowej kapusty?dziekuje ��
OdpowiedzUsuńWitam, tak możemy użyć zwykłej poszatkowanej modrej kapusty. http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/pomaranczowy-piernik-na-modrej-kapuscie.html pod linkiem przepis na właśnie takie ciacho :) Pozdrawiam.
UsuńDziekuje za szybka odpowiedz ��Świetny przepis,wypróbuje w weekend ��
UsuńCzym mozna zastąpić miód malinowy?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZamiast miodu malinowego możemy użyć innego miodu lub ewentualnie cukru pudru do smaku. Pozdrawiam.
Usuń