czwartek, 24 września 2015

Jadłeś kiedyś ciasto z kapusty? Zdrowa słodycz czyli pysznie zaskakujące ciasto z modrą kapustą



 Ciasto z marchewki, dyni, buraczków, cukinii, batatów czy ziemniaków nikogo już nie dziwi. A co powiecie na słodkość na bazie kapusty i to w dodatku kapusty czerwonej- a dokładniej surówki z niej przygotowanej? Brzmi dziwnie i mało zachęcająco? Nic bardziej mylnego. Ciasto wychodzi przepyszne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Nikt nie zgadnie, że jego bazą jest surówka Marwit z czerwonej kapusty. A to właśnie ten składnik nadaje całemu deserowi niepowtarzalnego charakteru. Taki deser to sprytny sposób przemycenia do naszej diety i diety dzieci, które często na warzywa kręcą nosem, niezastąpionej i bardzo  zdrowej kapusty modrej. Swoją piękną barwę, od której pochodzi jej nazwa, zawdzięcza naturalnym barwnikom roślinnym - antocyjanom. Oprócz tego, że nadają one kapuście intensywną barwę, posiadają jeszcze jedną cenną właściwość- jako przeciwutleniacze są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Ponadto kapusta modra jest sojuszniczą w walce z nadprogramowymi kilogramami (100 g to zaledwie ok. 30 kalorii). Oprócz kapusty czerwonej znajdziemy w surówce  przyprawy, które doskonale komponują się w cieście. Aby była to prawdziwie zdrowa słodycz, do ciasta użyłam mąk pełnoziarnistych- ryżowej i orkiszowej. Wzbogaciłam smak wanilią, cynamonem i skórką cytrynową, a konsystencję ciasta zdrowymi dodatkami-gorzką czekoladą, orzechami, pestkami słonecznika, jabłkiem, granatem i daktylami. Ciasto możemy podać bez żadnych dodatków, ale możemy przełożyć je równie zdrową masą na bazie domowego masła orzechowego, które doskonale komponuje się z wilgotnym plackiem. Taki deser poporcjowany w zgrabne batoniki możemy zapakować i z łatwością zabrać ze sobą na piknik czy długie jesienne spacery. Mam nadzieję, że mój opis zachęcił Was do przetestowania przepisu. Nie bójcie się i eksperymentujcie w kuchni. Warto, bo czasem wychodzą takie pyszności jak dzisiejsze smakołyki ;) 

 Jadłeś kiedyś ciasto z kapusty? Zdrowa słodycz czyli pysznie zaskakujące ciasto z modrą kapustą

 Składniki na ciasto (foremka 24x 24 cm):
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ksylitolu/  lub jeśli wolicie domowego cukru waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  •   1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 300 g (1 opakowanie) surówki Premium z czerwonej kapusty Marwit
  • skórka z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 50 g  orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść suszonych daktyli
  • 1 jabłko - polecam kosztelkę
  • garść pestek słonecznika- uprażonych na suchej patelni
  • pestki z połowy owocu granatu

Surówkę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Następnie całość blendujemy.
W naczyniu mieszamy składniki suche- mąki, cynamon,  proszek do pieczenia i ksylitol. Oddzielnie łączymy składniki mokre- zblebdowaną surówkę z mlekiem, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Do składników suchych przelewamy stopniowo składniki mokre i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, posiekaną czekoladę i  orzechy włoskie uprażone uprzednio na suchej patelni, pokrojone w drobną kostkę jabłko ze skórką, pokrojone w drobną kostkę suszone daktyle, garść uprażonych pestek słonecznika. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do formy  24 na 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posypujemy ziarnami owocu granatu. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Możemy też upiec ciasto w formie babeczek-  pieczemy je krócej- ok. 30 minut. Ciasto studzimy. 

Do przełożenia :
·         150 g masła orzechowego dobrej jakości - najlepsze domowe
·         2 łyżki miodu malinowego
·         łyżka serka kremowego waniliowego

Masło orzechowe ucieramy z miodem malinowym i serkiem. Kremem przekładamy przekrojone na pół wystudzone ciasto.  Smacznego!






Twój zdrowy lunchbox z Marwit

21 komentarzy:

  1. Ciasto z kapusty? Dobra, teraz mnie zagięłaś - tego jeszcze nie próbowałam! Niemniej jednak, teraz mam wielką ochotę to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto polecam dla fanów pierników i snikersów, słodkie lekko słonawy orzechowy posmak, naprawdę super, i do herbaty i jako przekąska. Nie spodziewałem się !

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, naprawdę przepyszne, super że czuć odrobine orzechy, wilgotne , jestem pod wrażeniem. A czerwona kapusta podobno super zdrowa, więc tym bardziej mam spokojne sumeinie bo zjadłam pół blaszki! i Arturek też ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. TEZ JESTESMY PO DEGUSTACJI :) kapusta i orzechy..... mieliśmy wątpliwości a tu proszę :P najbardziej zaskoczyło nas że to takie smaczne ciacho do herbaty czy kawy, bo aromatyczne, nie za słodkie. wilgotne i jesienne ciacho. Dzięki Malwina za gościnę i za to że masz taką utalentowaną siostrę :P do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszamy , kolejnym razem tez super wypieki od fully flavoured będą :D mamy karte stałego klienta :P to ciacho ze sliwkami też niebo w gębie. Dobrze że ksylitol, bo unikamy cukru.Polecany dla sportowców,Takie ciacho przed treningiem spoko sprawa, smaczniejsze niż pączkiw cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że smakowało i poleca się na przyszłość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NA PEWNO skorzystamy :) marchewkowe ciasto też pycha, czekamy na jakiś wypiek z buraków :P albo karczocha :P !

      Usuń
  7. Na jesień takie ciacho to baja. muszę spróbować. tyle dobroci Kobieto: daktyle, orzechy, granat no i ... hmm.. ta kapusta :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zachęcam do przetestowania i podzielenia się swoimi wrażeniami.

      Usuń
    2. Wyszło wypas, trochę roboty jest, nie tak jak przy twoich błyskawicnych przepisach na jabłecznik czy serniki, ale opłaca się , zresztą dość łatwy do wykonania przepis :) tyle ze trzeba zgromadzić tą kapustę daktyle orzechy, ale warto :) ! trochę mi przypomina hmm... taki smak... jakiś włąsnie może piernik z masłem orzechowym. świetny smak. zresztą dałam dzieciom, bo kapusta zdrowa i daktyle, mniej dosłodziłam tym ksylitolem.

      Usuń
  8. Czego to ludzie nie wymyślą... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widze ż emoje ulubione ciacho cieszy się popularnością! :D :) dzięi za taką inspirację :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho z kapusty - wow!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosze o odpowiedz czy zamiast gotowej surówki mozna użyć surowej kapusty?dziekuje ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak możemy użyć zwykłej poszatkowanej modrej kapusty. http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/pomaranczowy-piernik-na-modrej-kapuscie.html pod linkiem przepis na właśnie takie ciacho :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziekuje za szybka odpowiedz ��Świetny przepis,wypróbuje w weekend ��

      Usuń
  12. Czym mozna zastąpić miód malinowy?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast miodu malinowego możemy użyć innego miodu lub ewentualnie cukru pudru do smaku. Pozdrawiam.

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)