niedziela, 20 września 2015

Pieczone bataty z ogórkami małosolnymi



 Lubię połączenie batatów z czymś kwaśnym i wyrazistym. Te słodkie ziemniaki świetnie łączą się chociażby z kwaśnym rabarbarem. Dziś zestawiłam je z ogórkami małosolnymi i efekt okazał się jak najbardziej zadowalający. Kilka prostych dodatków i pyszna przekąska czy dodatek do dania głównego gotowy. Spróbujcie ;) .

 Pieczone bataty z ogórkami małosolnymi



Składniki
·         1 duży batat
·         3-4 ogórki małosolne
·         sól
·         pieprz
·        łyżka  octu jabłkowego
·         2 łyżki oleju rzepakowego
·         garść  żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

Batata pieczemy w piekarniku - całego w skórce, temp. 200 stopni (jeśli batat jest bardzo duży, proponuję od razu przeciąć do na pół i tak też go piec).  
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu.
Kiedy batat będzie miękki, wyjmujemy z piekarnika, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ tak, by nie uszkodzić skórki. Miąższ łączymy z ogórkami i 2 łyżkami oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Dodajemy żółty ser i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy skórki ziemniaka.  Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut.  Smacznego!























2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)