Uwielbiam ten przepis na kruche ciasteczka. Daje wiele możliwości. Zmieniając dodatki, zmieniamy charakter deseru. A co najfajniejsze, możemy przerobić je również na ciasteczka wytrawne. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;) .
Maślane ciasteczka wiśniowe z kasztanowym kremem (domowe markizy)
Ciasteczka (na ok. 10
przełożonych ciasteczek)
· 200 g miękkiego masła
·
szczypta
soli
·
1/4 szklanka
cukru pudru
·
łyżka cukru
waniliowego
·
1 szklanka
mąki pszennej
·
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
·
40 g budyniu
wiśniowego (w proszku) - możecie użyć budyniu o dowolnym smaku, pamiętajcie, żeby wybrać ten, który lubicie najbardziej, gdyż zdeterminuje smak Waszych ciasteczek. Moje ulubione są na budyniu waniliowym, ale te wiśniowe zachwycają swoim kolorem.
1-2 łyżki mleka, gdyby masa wyszła nam zbyt gęsta
1-2 łyżki mleka, gdyby masa wyszła nam zbyt gęsta
kilka łyżek domowego kremu czekoladowo-kasztanowego- przepis tutaj
Z podanych
składników (oprócz kremu kasztanowego) ucieramy ciasto.
Przekładamy
do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do
pieczenia, z ciasta formujemy małe ciasteczka. Pieczemy je ok. 20-25 minut, 180
stopni, termoobieg.
Kiedy
ciasteczka wystygną, przekładamy je kremem z kasztanów- 2 ciasteczka złączamy za
pomocą czekoladowej pasty. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 18-20 pojedynczych
ciasteczek, więc po złożeniu otrzymamy finalnie ok. 9-10 ciastek.Smacznego!
Wyglądają na super kruche :) lubimy takie :D
OdpowiedzUsuń