Dziś podsuwam Wam przepis na pyszny, aromatyczny jabłecznik w nieco zdrowszej wersji. Spód zdominowany jest przez bardzo zdrowe płatki owsiane. Masę jabłkową dekoruje i smakowicie "wykańcza" beza przygotowana tym razem nie na białkach lecz wodzie spod cieciorki. Kiedy przygotowujemy smarowidło czy też sałatkę z dodatkiem cieciorki z puszki, warto wykorzystać również wodę. Ta ostatnia to doskonała baza bezy. Ciasto lepiej kroi się,kiedy przestygnie i zostanie schłodzone. Ale umówmy się- szarlotka najsmaczniejsza jest jeszcze gorąca, kiedy jabłuszka parują, a bez jest chrupiąca. Smacznego!
Owsiana szarlotka (bezglutenowa) z bezą (bez białek)/ z jabłkami
Składniki na kruche
ciasto owsiane:
- niepełne pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- niepełne pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
-2 jajka
- 1/4 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu malinowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu malinowego
-6 łyżek ksylitolu
Spód- w
misce łączymy płatki, mąki, ksylitol i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane składniki suche wyrabiamy na
jednolitą masę z miodem, jajkami i olejami. Ciastem wylepiamy foremkę o
średnicy 26 cm wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną bułką tartą. Spód
pieczemy 20 minut, temp. 200 stopni.
Masa jabłkowa:
·
2 kg jabłek
·
4 łyżki miodu malinowego
·
1-2 łyżki ksylitolu
·
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Doprawiamy miodem i cynamonem i smażymy na małym ogni, aż
stracą surowość i odparuje nadmiar soku. Przekładamy na upieczony spód.
Beza:
- woda po cieciorce z puszki
-szklanka ksylitolu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z limonki
-szklanka ksylitolu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z limonki
Wodę
z cieciorki umieszczamy w misce miksera i ubijamy aż zacznie lekko gęstnieć.
Stopniowo dodajemy ksylitol wymieszany z
mąką ziemniaczaną i sok z limonki. Bezę przekładamy na jabłka i
pieczemy 10 minut w temp. 160 stopni, po
tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok. 60 minut. Smacznego!
Pięknie wygląda, a smakuje zapewne jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"