Pasta fistaszkowo-pietruszkowa to doskonały sposób na zachęcenie najmłodszych do jedzenia zdrowej i niezastąpionej natki pietruszki. Masło orzechowe i fistaszki pomogą nam ich do tego przekonać. Pastę robi się błyskawicznie i w parę chwil mamy idealne smarowidło na kanapki, dodatek do ryżu, makaronu czy sałatek. Fajnie sprawdzi się również jako farsz do mięsa czy ryby. Wypróbujcie ;) .
Pasa fistaszkowo-pietruszkowa - bogactwo smaku i zdrowia
Składniki:
·
1 bardzo duży pęczek natki pietruszki
·
200 g uprażonych orzeszków ziemnych
·
2 łyżko octu jabłkowego
·
sok z 1/2 limonki
·
skórka otarta z połowy limonki
·
sól do smaku
·
pieprz
·
3 suszone pomidory
·
olej rzepakowy
·
łyżeczka miodu
Listki natki pietruszki blendujemy z odrobiną
oleju i solą. Kiedy puści soki, dodajemy orzeszki ziemne i ponownie blendujemy
na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe, doprawiamy sokiem i skórką z limonki,
octem, miodem, solą i pieprzem. Dorzucamy 3 pomidory suszone i ponownie
dokładnie blendujemy. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę
oleju. Idealna jako smarowidło do pieczywa, dodatek do makaronów czy sałatek.
Smacznego!
idealne do makaronów, pieczywa, czy innych obiadowych potraw :)
OdpowiedzUsuń