Przepis zajął I miejsce w konkursie "Czy dietetyczne posiłki mogą być ciekawe i kreatywne?" organizowanego przez Healthy Food Park.
Tarta na kruchym cieście owsianym z figami, camembert, awokado i orzechami
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1,5 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki domowej bułki tartej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnista
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1/4 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnista
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Farsz:
·
3 figi
·
1/4 awokado
·
60 g camembert
·
2 jajka
·
200 g jogurtu naturalnego
·
1/4 łyżeczki soli
·
pieprz
·
łyżeczka płynnego miodu
·
garść orzechów włoskich
·
1 łyżeczka suszonego estragonu
Spód- w misce łączymy płatki, bułkę tartą pełnoziarnistą,
mąkę ryżową, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane składniki
suche wyrabiamy na jednolitą masę z
jajkiem, olejem rzepakowym i sezamowym. Ciastem wylepiamy foremkę na tartę
wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną bułką tartą.
Jogurt naturalny mieszamy z jajkami. Mieszankę doprawiamy
solą, pieprzem i estragonem. Masę wylewamy na owsiany spód. Figi przekrawamy na
ćwiartki i układamy koncentrycznie na tarcie. Z awokado wykrawamy podłużne
paseczki u układamy pomiędzy figami. Ser camembert kroimy w kostkę i rozkładamy
równomiernie po całej powierzchni tarty. Całość posypujemy delikatnie
posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy miodem. Tartę pieczemy ok. 30 minut,
temp. 200 stopni. Smacznego!
Przepis na tą dietetyczną tartę został nagrodzony
rowerem Kross. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. :) i zapraszam na stronę .
Slicznie wyglada!
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowo!
:)