Śniadaniowa pasta na bazie wędzonego twarogu i domowej
wyjątkowej przyprawy/kruszonki to smaczny i zdrowy sposób
na rozpoczęcie dnia. To bogactwo harmonijnie połączonych
smaków - choć zdaję sobie sprawę, że na pierwszy rzut oka pomysł ten może wydawać
się czystym szaleństwem. Nic bardziej
mylnego. Tak skomponowane śniadanie
smakuje wybornie- z delikatną słodyczą od sezamków i czekolady, z lekką pikanterią i nutą orzeźwienia od
cytrynowego pieprzu. Zdrowo i smakowicie
polecam!
Wędzona włoska pasta twarogowo-sezamkowa & śniadaniowe kanapki na pumperniklu
Składniki:
· ok. 30 g sezamków
·
3 kostki czekolady gorzkiej o smaku Tiramisu
·
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
·
2 kromki (100 g) pumperniklu lub innego
ulubionego chleba żytniego
·
3 łyżki twarogu wędzonego solankowego
·
łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
·
2-3 kawałki papryki grillowanej marynowanej w
oleju
·
3 łyżeczki oleju spod grillowanej papryki
·
2 rzodkiewki
·
garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
·
kilka nerkowców uprażonych na suchej patelni
pestek dyni
Kruszonka
sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa- sezamki
łamiemy na kawałki i przekładamy do malaksera. Do sezamków dodajemy kawałki
gorzkiej czekolady Tiramisu. Dodajemy 1/3 łyżeczki soli. Doprawiamy 1/4
łyżeczką pieprzu cytrynowego. Całość dokładnie blendujemy. Musimy uzyskać
konsystencję kruszonki- przyprawy. Dzięki temu uzyskujemy doskonałą posypkę czy
przyprawę zarówno do dań słodkich, jak też i słonych. Kruszonka ma smak
słodko-ostro-słono-kwaśny.
Wędzona włoska pasta twarogowo-sezamkowa -
wędzony twaróg ucieramy z łyżeczką jogurtu. Do tak przygotowanej bazy dodajemy
trzy pełne łyżeczki kruszonki
sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 2
łyżeczki oleju spod grillowanej papryki i ponownie mieszamy. Przekładamy do
ozdobnej miseczki. Układamy kawałek grillowanej papryki, posypujemy odrobiną
kruszonki. Kruszonkę również przekładamy do ozdobnej miseczki.
Kanapeczki śniadaniowe: Pastą
smarujemy kromki pumperniklu. Możemy wyciąć z nich uprzednio dowolny kształt- u
mnie są to serduszka- co uatrakcyjni nasze śniadanie i będzie miłą
niespodzianką dla osoby, dla której je przygotowujemy.
Na paście układamy kawałki grillowanej
papryki, plasterki rzodkiewki (wycięłam z nich serduszka), nerkowce i pestki
dyni. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod papryki i posypujemy kruszonką
sezamkowo-czekoladowo-cytrynową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz