Zapraszam na pyszny i zdrowy deser- tartę mocno kokosową na bardzo kruchym i delikatnym cieście. Swoją kruchość zawdzięcza ono mące ryżowej, a wyjątkowy charakter olejowi kokosowemu. Ten ostatni to tzw. superfood, czyli produkt naturalny i nieprzetworzony, który wyjątkowo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Warto od czasu do czasu zastąpić tradycyjne tłuszcze tłuszczem koksowym.
Kokosek czyli tarta kokosowo-ryżowa
·
1,5 szklanki
mąki ryżowej
·
110 g oleju
kokosowego
·
0,5
szklanki ksylitolu lub zwykłego cukru
·
4-5 łyżek lodowatej wody
·
1 jajko
·
szczypta
soli
·
230 g dżemu
z czarnej porzeczki
Mąkę łączymy
z ksylitolem i solą. Dodajemy masło i dokładnie siekamy. Dodajemy wodę i
jajko- wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę- możemy przygotować dzień wcześniej i
na noc pozostawić w lodówce. Wówczas należy ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-1,5
godziny przed pieczeniem- łatwiej będzie nam je rozwałkować na kształt formy.
Ciastem
(odrobinę ciasta możemy odłożyć i upiec z niego małe ciasteczka do dekoracji
tarty- małe ciastka pieczemy ok. 15-20 minut) wylepiamy formę na tartę (forma na tartę o średnicy 24-26 cm). Spód
ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok.
30 minut, temp. 180 stopni- aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy. Smarujemy połową
dżemu z czarnej porzeczki
Masa kokosowa:
·
300 g wiórków kokosowych
·
ok. 1/2 szklanki ksylitolu lub zwykłego cukru
· ok. 200 ml mleczka kokosowego.
dodatkowo:
·
kawałki
suszonego kokosu
Wiórki kokosowe blendujemy z ksylitolem i mleczkiem kokosowym do momentu aż
powstanie krem- wiórki pod wpływem obróbki mechanicznej zaczną puszczać soki, w
trakcie belndowania warto zeskrobywać masę ze ścianek blendera. Uważajcie, żeby
w trakcie blendowania nie przepalić maszyny ;) . Podaną porcję masy warto
blendować na 2 razy. Masę przekładamy na upieczony spód. Wierzch smarujemy
pozostałym dżemem. Powierzchnię tarty dekorujemy ciasteczkami i suszonymi
kawałkami kokosa. Smacznego!
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz