Pączki na serku waniliowym, podobnie jak pączki ziemniaczane, przybierają nieco mniej regularny kształt niż klasyczne pączki. Są też nieco cięższe, co nie oznacza, że nie są puszyste. Wymagają też nieco więcej wyczucia, gdyż są bardziej podatne na wchłanianie tłuszczu niż klasyki. Pomimo tych utrudnień warto podjąć wyzwanie i je przygotować. Jeśli będziecie postępować zgodnie ze wskazówkami, sukces macie gwarantowany. Polecam wykorzystać w tym przepisie nadzienie jabłkowe, które idealnie się tu sprawdza, a pączki z tym farszem smażą się zdecydowanie najlepiej. Smacznego!
Pączki drożdżowe na waniliowym serku
SKŁADNIKI
(na 25 pączków):
·
1 kg mąki +
trochę do podsypywania
·
200 g masła
·
8
żółtek (z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu)
·
1
szklanka cukru
·
1 laska
wanilii
·
100 g
drożdży + 1/2 szklanki mleka + łyżka cukru + łyżka mąki
·
szczypta
soli
·
1 pomarańcza
·
2 łyżki spirytusu
Nadzienie:
- 1,5 kg
jabłek
- cukier
waniliowy do smaku (ok. 3 łyżki)
- 2 łyżki
bułki tartej
- cynamon
· Ewentualnie w zastępstwie masy jabłkowej
marmolada
truskawkowa lub masa kajmakowa
·
olej
rzepakowy do smażenia- 2 litry
Lukier- 2 cytryny i ok. 500 g cukru pudru
skórka kandyzowana z pomarańczy
skórka kandyzowana z pomarańczy
masa kajmakowa do dekoracji
Nadzienie- jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do garnka i prużymy aż jabłka zmiękną, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Zagęszczamy bułką tartą.
Przygotowujemy zaczyn- drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki i stopniowo cały czas mieszając zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przez ten czas przygotujemy pozostałe składniki).
Masło topimy. Odstawiamy na bok, żeby lekko przestygło- musi być ciepłe, ale nie gorące.
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Do miski dodajemy mąkę, skórkę i sok z pomarańczy i szczyptę soli- dokładnie mieszamy. Dodajemy zaczyn, serek, spirytus, i masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte żółtka. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy z niego po kawałku ciasta, spłaszczamy, nadziewamy farszem jabłkowym lub ulubioną marmoladą/masą krówkową i formujemy kulki. Układamy je na oprószonej mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20- 30 minut do wyrośnięcia.
Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym oleju rzepakowym (temp. 165-175stopni) z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony. Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oblane lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Pączki lukrujemy jeszcze gorące, więc lukier powinien być dość gęsty. Dekorujemy skórką pomarańczową. Masę krówkową przekładamy na rękawa cukierniczego z cienką końcówką i dekorujemy nim polukrowane pączki. Smacznego!
Nadzienie- jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do garnka i prużymy aż jabłka zmiękną, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Zagęszczamy bułką tartą.
Przygotowujemy zaczyn- drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki i stopniowo cały czas mieszając zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przez ten czas przygotujemy pozostałe składniki).
Masło topimy. Odstawiamy na bok, żeby lekko przestygło- musi być ciepłe, ale nie gorące.
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Do miski dodajemy mąkę, skórkę i sok z pomarańczy i szczyptę soli- dokładnie mieszamy. Dodajemy zaczyn, serek, spirytus, i masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte żółtka. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy z niego po kawałku ciasta, spłaszczamy, nadziewamy farszem jabłkowym lub ulubioną marmoladą/masą krówkową i formujemy kulki. Układamy je na oprószonej mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20- 30 minut do wyrośnięcia.
Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym oleju rzepakowym (temp. 165-175stopni) z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony. Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oblane lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Pączki lukrujemy jeszcze gorące, więc lukier powinien być dość gęsty. Dekorujemy skórką pomarańczową. Masę krówkową przekładamy na rękawa cukierniczego z cienką końcówką i dekorujemy nim polukrowane pączki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz