Pyszne pączki, które długo zachowują swoją świeżość. Dzięki dodatkowi ziemniaków ciasto jest bardzo puszyste, elastyczne, jednocześnie wilgotne i mięciutkie. Zdecydowanie polecam. Pączki nadziewać należy już po usmażeniu- dzięki temu dużo łatwiej będzie nam je smażyć.
Pączki z dodatkiem ziemniaków
·
300 g ziemniaków - waga już po ugotowaniu i przeciśnięciu przez praskę
·
100 g drożdży
·
150 g masła
·
szklanka cukru
·
1 szklanka mleka
·
1 kg mąki
·
2 jajka
·
3 żółtka
·
skórka z pomarańczy
·
2 łyżki spirytusu
Nadzienie:
·
powidła śliwkowe ok. 500 g
Lukier:
·
sok z cytryny
·
cukier puder
·
do dekoracji uprażone nerkowce
Tłuszcz do smażenia- u mnie olej rzepakowy ok. 2 l
Tłuszcz do smażenia- u mnie olej rzepakowy ok. 2 l
Ugotowane ciepłe ziemniaki przepuszczamy
przez praskę.
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru,
dodajemy pół szklanki lekko podgrzanego mleka oraz 1,5 łyżki mąki. Zaczyn przykrywamy i pozostawiamy
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło topimy.
Jajka i żółtka lekko ucieramy z pozostałym cukrem- wystarczy
lekko ubić ręczną trzepaczką.
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, pozostałe
mleko, roztopione letnie masło, jaja z cukrem, skórkę cytrynową, spirytus i ziemniaki. Wyrabiamy dłonią na jednolitą
masę. Musi być elastyczna i odchodzić od dłoni. Pozostawiamy pod przykryciem w
ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze lekko wyrabiamy, odrywamy kawałki i formujemy pączki- dłonie możemy delikatnie oprószyć mąką. Pączki pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Wyrośnięte smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron (tak jak klasyczne pączki- temp. oleju powinna osiągnąć 170-175 stopni, smażymy ok 4-5 minut z każdej strony; właściwa temp. smażenia jest niezbędna, aby nasze pączki miały ładne jasne obwódki). Odsączmy na ręczniku
papierowym. Szprycujemy powidłami śliwkowymi. Pokrywamy lukrem - sok z cytryny
ucieramy z cukrem pudrem ile zabierze. Możemy posypać posiekanymi orzechami
uprażonymi na suchej patelni- u mnie nerkowce. Smacznego!
Jejku, są rewelacyjne! W weekend będę robić i już nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuńnajlepsze pączki to właśnie te domowe :)
OdpowiedzUsuńNie ma co do tego wątpliwości :)
Usuń