czwartek, 3 marca 2016

Szynka peklowana gotowana- domowa wędlina



 Na blogu znajdziecie kilka przepisów na domowe wędliny. Dziś pomysł na soczystą i delikatną szynkę peklowaną. Koniecznie przetestujcie ;) .

Szynka peklowana gotowana- domowa wędlina

 

  SKŁADNIKI:
  • szynka wieprzowa  ok. 1,5 kg
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 goździki
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka  cząbru - można pominąć
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • 50 g soli peklowej (używam firmy Prymat)
  • 1-1,5 litra przegotowanej wody

W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy, pod koniec dodając sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą, tak by mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na ok. 10 dni, pamiętający by codziennie przewrócić szynkę na drugą stronę. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak baleron dratwą. Gotujemy  1,5-2 godzin, (na każdy kilogram mięsa - godzina). Po wystygnięciu- najlepiej na drugi dzień- można kroić cienkie plasterki domowej wędliny. Wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Gdybym miała wystarczającą ilość czasu przyrządzałabym tylko i wyłącznie domowe wędliny, ale i tak ograniczyłam spożycie tych sklepowych do minimum i jestem z siebie dumna, jeśli o to chodzi. Super szynka, musi być pyszna tak doprawiona :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację- nie ma to jak domowa wędlina :) . Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ewa, w sobotę zaczynam korzystać z Twojego przepisu,jak mi to wyjdzie trudno powiedzieć, bo wiesz,że ze mnie marna kucharka,no ale trzeba byc dobrej mysli... buziaki :)

    Ben

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Właśnie zaczynam peklować mięso, a nie mam doświadczenia w produkcji domowych wędlin. Mam wobec tego pytanie: Po 10 dniach gotować w czystej wodzie (bez przypraw) czy może na parze?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięso gotujemy w czystej wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze są takie domowe wyroby, bo wiadomo co się znajduje w środku. Ja czasami tylko robię sama a tak na co dzień to kupuję od producenta Karol-Zakłady Mięsne. Mam pewność, że są świeże, delikatne i doskonale przyprawione

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiadomo, że domowe zawsze jest najlepsze.

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)