Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną
Składniki:
·
500 g mąki pszennej
·
1 1/4 szklanki wody
·
1 duże jajko
·
szczypta soli
Farsz:
·
600 g ugotowanej łopatki wieprzowej (waga po ugotowaniu)
·
200 g kapusty kiszonej
·
sól
·
pieprz cytrynowy
·
2 jajka
·
1 średniej wielkości marchewka
·
1 duża cebula
·
łyżka octu balsamicznego
·
200 ml
mleczka kokosowego
·
olej rzepakowy do smażenia
Okrasa:
·
cebulka
·
boczek
Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną
kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod
przykryciem na 20 minut.
Na patelni na odrobinie oleju złocimy drobno
posiekaną cebulkę, dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz odsączoną i posiekaną kapustę kiszoną i smażymy do miękkości. Kapusta powinna być lekko przysmażona. Warzywa
dodajemy do ugotowanej i zmielonej łopatki wieprzowej. Dodajemy jajka, mleczko kokosowe, sól,
pieprz i ocet balsamiczny. Wyrabiamy na jednolity farsz.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm,
wykrawamy krążki, faszerujemy je mięsem i zlepiamy pierożki. Gotujemy w
osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minutę. Podajemy okraszone skwarkami
z cebulką. Boczek kroimy w drobną kostkę
i smażymy aż mięso się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą. Smacznego!
Czytelniku, może zainteresują Cię również inne przepisy na domowe pierogi? Szereg inspiracji znajdziesz pod linkiem. Zapraszam. A jeśli skorzystasz z jakiegoś przepisu, będzie mi miło, jeśli wrócisz i podzielisz się swoimi uwagami. :)
Bardzo ciekawy pomysł na farsz. Strasznie jestem ciekaw jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńInspirujący pomysł. Uwielbiam pierogi. DObre pierogi z mięsem lubię bardzo. W dodatku ten dodatek w postaci kiszonej kapusty może nadawać ekstra smak. Podoba mi się :D Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń