Sos holenderski to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju warzyw. Dziś zapraszam Was na moją wersję pysznej przystawki, przekąski czy też lekkiego lunchu - sos à la holenderki z młodymi zielonymi szparagami.Szparagi najbardziej smakują mi pieczone z dodatkiem soli i oleju rzepakowego. Ten ostatni jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie może zabraknąć go w zdrowej i zbilansowanej diecie.
Szparagi pieczone z dodatkiem oleju rzepakowego z cytrynowo-maślanym sosem
- 2 żółtka
- łyżka soku z cytryny
- 100 g masła
- sól
- pieprz
Żółtka
z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem lekko podgrzewamy (na bardzo małym ogniu) cały
czas ubijając ręczną trzepaczką. Masło topimy i gorące cienkim strumieniem
wlewamy do żółtek cały czas ubijając. Sos szybko zgęstnieje. Podajemy ze
szparagami.
Na
szparagi:
- pęczek zielonych szparagów
- sól
- olej rzepakowy
Przygotowane
szparagi (każdy należy pozbawić zdrewniałej części) układamy na blasze
piekarnikowej, skrapiamy olejem rzepakowym i solimy. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w
temp.190 stopni ok. 20-25 minut- w zależności od grubości szparagów.
Nie jadłam już rok chyba szparagów. Ale Twoje tak apetycznie wyglądają, że zjadłabym choćby teraz! Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuń