Topielce- czy też rogaliki topione - to bułeczki z ciasta drożdżowego, które zatapiane jest w ściereczce w zimnej wodzie. Kiedy wypłynie na powierzchnię, ciasto gotowe jest do dalszych działań. Dzięki temu zabiegowi bułeczki są niezwykle puszyste, wilgotne, delikatne i pyszne ;) . Dziś przygotowałam topielce w dwóch wersjach- klasycznych rogalików oraz mniej klasycznych bułeczek w kształcie serca. Ten ostatni sposób to fajna forma urozmaicenia drożdżówek - zwłaszcza jeśli pieczemy je w ramach kulinarnego prezentu (tak jak to było w moim przypadku). Ot takie drożdżówki od serca ;) . Idealnym nadzieniem będzie farsz przygotowany na bazie jabłek, ale ulubiona twarda marmolada czy powidła również się tutaj sprawdzą. Zapraszam!
Zatopione serca - topielce w kształcie serca i klasyczne rogale
Składniki (16 rogali lub bułeczek w kształcie serca):
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 120 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka pasty waniliowej
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cynamon do smaku
- ok. 250 g marmolady truskawkowej
Nadzienie jabłkowe-
obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka przesmażamy z cukrem
waniliowym i cynamonem. Musimy odparować nadmiar soku. Tak przygotowane
jabłuszka studzimy.
Drożdże
rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, zaczyn pozostawiamy w ciepłym
miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy pozostałe składniki-
mąkę, masło, jajka, cukier, pastę waniliową i śmietanę, dodajemy rozpuszczone w
mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy je szczelnie w
lnianą ściereczkę oprószoną mąką i
kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu do momentu aż ciasto wypłynie-
uzbrójmy się w cierpliwość, gdyż może
trwać to nawet 2,5 godziny. Po tym
czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę- ciasto jest dosyć luźne i
należy podsypywać je mąką. Delikatnie wyrabiamy.
Formowanie
rogali- Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą
cześć ciasta rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na
trójkąty wykładamy nadzienie- 8 rogali z jabłkami, 8 z marmoladą truskawkową.
Zawijamy rogale i
Serca-
z ciasta możemy uformować również bułeczki w kształcie serc. Ciasto dzielimy na
16 części- kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozwałkowujemy na kształt koła.
Smarujemy nadzieniem i zwijamy jak
roladę. Następnie składamy na pół. Od strony złożenia przecinamy bułeczkę -
mniej więcej do połowy długości - rozcięcia rozkładamy nadając kształt serca. Układamy
je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki
odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozbełtanym
z odrobiną wody jajkiem i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Podajemy lekko skropione
lukrem (sok z połowy cytryny plus cukier puder ile zabierze). Smacznego!
Rogaliki na pewno wyśmienite, ale nie mogę nie zwrócić uwagi na te wspaniałe serducha i muszę przyznać, że ich wygląd skradł i moje serce. Piękne, na pewno smakują wyśmienicie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń