czwartek, 21 kwietnia 2016

Zatopione serca



 Topielce- czy też rogaliki topione - to bułeczki z ciasta drożdżowego, które zatapiane jest w ściereczce w zimnej wodzie. Kiedy wypłynie na powierzchnię, ciasto gotowe jest do dalszych działań. Dzięki temu zabiegowi  bułeczki są niezwykle puszyste, wilgotne, delikatne i pyszne ;) . Dziś przygotowałam topielce w dwóch wersjach- klasycznych rogalików oraz mniej klasycznych bułeczek w kształcie serca. Ten ostatni sposób to fajna forma urozmaicenia drożdżówek - zwłaszcza jeśli pieczemy je w ramach kulinarnego prezentu (tak jak to było w moim przypadku). Ot takie drożdżówki od serca ;) . Idealnym nadzieniem będzie farsz przygotowany na bazie jabłek, ale ulubiona twarda marmolada czy powidła również się tutaj sprawdzą. Zapraszam!

 Zatopione serca - topielce w kształcie serca i klasyczne rogale


 Składniki (16 rogali lub bułeczek w kształcie serca):

  •   500 g mąki pszennej
  •  2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 120 g roztopionego masła
  •  3/4 szklanki cukru
  •   łyżka pasty waniliowej
  •   35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  •  cynamon do smaku
  • ok. 250 g marmolady  truskawkowej


Nadzienie jabłkowe- obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka przesmażamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Musimy odparować nadmiar soku. Tak przygotowane jabłuszka studzimy.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i  łyżkę mąki, zaczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, masło, jajka, cukier, pastę waniliową i śmietanę, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy je szczelnie  w lnianą ściereczkę oprószoną mąką  i kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu do momentu aż ciasto wypłynie- uzbrójmy się w cierpliwość, gdyż  może trwać to nawet 2,5 godziny.  Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę- ciasto jest dosyć luźne i należy podsypywać je mąką. Delikatnie wyrabiamy.  

Formowanie rogali- Ciasto dzielimy  na 2 części. Każdą cześć ciasta rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy nadzienie- 8 rogali z jabłkami, 8 z marmoladą truskawkową. Zawijamy rogale i

Serca- z ciasta możemy uformować również bułeczki w kształcie serc. Ciasto dzielimy na 16 części- kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozwałkowujemy na kształt koła. Smarujemy nadzieniem  i zwijamy jak roladę. Następnie składamy na pół. Od strony złożenia przecinamy bułeczkę - mniej więcej do połowy długości - rozcięcia rozkładamy nadając kształt serca. Układamy je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Podajemy lekko skropione lukrem (sok z połowy cytryny plus cukier puder ile zabierze). Smacznego!

 



1 komentarz:

  1. Rogaliki na pewno wyśmienite, ale nie mogę nie zwrócić uwagi na te wspaniałe serducha i muszę przyznać, że ich wygląd skradł i moje serce. Piękne, na pewno smakują wyśmienicie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)