czwartek, 28 kwietnia 2016

Zielona pasta na kanapki i do makaronów


Zielona pasta na kanapki i do makaronów

 Składniki:
  •    listki z 1 pęczka rzodkiewki
  • 2 duże lub 4 mniejsze pęczki natki pietruszki
  •   doniczka bazylii
  •   2 duże ząbki czosnku
  •  mały słoik (270 g) suszonych pomidorów w oleju
  •  4 duże garście obranych pistacji
  • 4 duże garście słonecznika
  •  ok. 4 łyżki octu balsamicznego
  •  olej rzepakowy do regulacji gęstości
  •   sól do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do dobrego malaksera i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, olejem rzepakowym kontrolujemy gęstość pasty. Polecam zrobić gęstszą, a w razie konkretnych potrzeb nieco rozrzedzić dodając trochę oleju. Pasta ziołowa to doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do sosów do sałatek czy baza sosu do makaronu. Polecam!


2 komentarze:

  1. Tyle dobra w tym słoiczku, że aż chce się skroić cały chleb i zjeść. Mnie własnie w takiej postaci najbardziej by ta propozycja odpowiadała.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie pasty i choć kolor mają taki sobie to do smaku na pewno nie można się przyczepić. Aż ochoty nabrałam na kanapki z takim dodatkiem. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)