Zielona pasta na kanapki i do makaronów
- listki z 1 pęczka rzodkiewki
- 2 duże lub 4 mniejsze pęczki natki pietruszki
- doniczka bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- mały słoik (270 g) suszonych pomidorów w oleju
- 4 duże garście obranych pistacji
- 4 duże garście słonecznika
- ok. 4 łyżki octu balsamicznego
- olej rzepakowy do regulacji gęstości
- sól do smaku
Wszystkie
składniki wrzucamy do dobrego malaksera i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy
do smaku solą, olejem rzepakowym kontrolujemy gęstość pasty. Polecam zrobić
gęstszą, a w razie konkretnych potrzeb nieco rozrzedzić dodając trochę oleju.
Pasta ziołowa to doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do sosów do sałatek
czy baza sosu do makaronu. Polecam!
Tyle dobra w tym słoiczku, że aż chce się skroić cały chleb i zjeść. Mnie własnie w takiej postaci najbardziej by ta propozycja odpowiadała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Lubię takie pasty i choć kolor mają taki sobie to do smaku na pewno nie można się przyczepić. Aż ochoty nabrałam na kanapki z takim dodatkiem. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń