poniedziałek, 2 maja 2016

Konfitura rabarbarowo-jabłkowo-bananowa

 Konfitura rabarbarowo-jabłkowo-bananowa



Składniki: (na 3 małe słoiczki- po ok. 250 g)

  • 1 kg rabarbaru
  •  2 średnie banany (ok.350 g)
  •  1 kg  jabłek
  •  3/4 szklanki cukru


Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłka i banany również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż owoce się "rozpadną" i odparuje nadmiar soku- na małym ogniu nawet do 2 godzin.  Gorącą masę przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia. Taka konfitura jest idealnym dodatkiem do naleśników, placków, na kanapki, czy jako przełożenie do ciast.

1 komentarz:

  1. Rabarbarowo - jabłkową znam. Ale dodatek banana to całkiem fajny pomysł. Do naleśników właśnie bym ją wykorzystała. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)