Krajanka rabarbarowo-jabłkowo-bananowa
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu
- 2 żółtka
- 250 g zimnego masła
- skórka z jednej cytryny
Z podanych składników wyrabiamy ciasto - łączymy mąkę,
proszek do pieczenia, cukier i skórkę z cytryny, dodajemy masło i dobrze
siekamy. Dodajemy żółtka oraz jogurt- wszystko dobrze wyrabiamy i wkładamy do
lodówki na 2-3 godziny (najlepiej ciasto zagnieść dzień wcześniej).
Nadzienie:
- duży słoik konfitury rabarbar-jabłko-banan- przepis tutaj
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wałkujemy na kształt formy (24x35 cm,
wyłożona papierem do pieczenia, posmarowana masłem i posypana mąką). Ciasto
posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy konfiturę. Posypujemy je drugą łyżką
bułki tartej. Drugą część ciasta wałkujemy na
kształt formy i wykrawamy małe ciasteczka w kształcie kwiatków. Układamy je
ściśle na konfiturze. Jajko
roztrzepujemy z odrobiną wody. Smarujemy nim ciasteczka ułożone na wierzchu
ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja
termoobieg, ok. 50 minut. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Smaki rabarbarowo - jabłuszkowe śmiało łącze. Z bananem nie próbowałam. Ale smakowicie wygląda takie smakowe trio w tej krajance. Pyyycha! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń