Waniliowy sernik ze śliwkami
Składniki:- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- jajko
- 130 g miękkiego masła
- szczypta soli
-
skórka
otarta z 1 cytryny
Masło
ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Ciastem wylepiamy formę 24 x 24 cm wysmarowaną masłem i obsypaną
mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego typu włoskiego
- 150 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- łyżka pasty waniliowej
Dodatkowo:
- śliwki- mięsiste i jędrne
- cukier puder + sok z cytryny
Ser typu
włoskiego blendujemy na gładką masę. Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym, dodajemy po jednym jajku, wymieszane mąki oraz zblendowany twaróg.
Na koniec dodajemy pastę waniliową. Masę przelewamy na podpieczony spód. Na
wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy ok. 80 minut, temp. 180
stopni (na ostatnie 20-25 minut sernik należy przykryć papierem do pieczenia).
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu dekorujemy
lukrem cytrynowym.
Smacznego!
Uwielbiam waniliowe serniki :) Mmm, pyszotka. Szczerze mówiąc zawsze jak mam robić sernik najczęściej pada właśnie na taki. Ale śliwki na górze to dla mnie absolutna nowość. Ze śliwkami robię tylko drożdżówkę. Super pomysł. Wierzę, że całość smakuje wybornie. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik, waniliowy jest mega. I jeszcze śliwki super pomysł.
OdpowiedzUsuń