Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie, jest bardzo uniwersalne i nadaje się zarówno do wytrawnych wypieków, jak też deserów. Była wersja na słono, dziś na weekend polecam słodką wersję babeczek przygotowanych właśnie na bazie tego ciasta. Mocno serowe z dodatkiem sezonowych owoców. :)
Twarogowe ciasteczka filo z wiśniami
Składniki na ok. 12 babeczek:- świeże ciasto filo - ok. 7 arkuszy - 300 g
- 150 g roztopionego masła
- cukier
- 500 g sera twarogowego typu włoskiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
- ok. 300 g wypestkowanych wiśni
Farsz- serek rozdrabniamy widelcem, dodajemy posiekane migdały i cukier puder i dokładnie mieszamy. Wiśnie pozbawiamy pestek
Foremkę na muffiny smarujemy masłem. Bierzemy arkusz ciasta, wycinamy z niego kwadraty takiej wielkości, by łatwo wypełniły zagłębienia w formie na muffiny, a po wypełnieniu nadzieniem część ciasta wystawała z foremki. Kwadrat ciasta układamy w zagłębieniu na muffinę i dokładnie smarujemy masłem, bierzemy kolejny kwadrat i układamy na poprzednim tak, aby rogi kwadratu zaczęły tworzyć gwiazdę. Ponownie smarujemy masłem i w ten sam sposób to samo zagłębienie na muffinę wypełniamy jeszcze 2-3 warstwami ciasta za każdym razem posmarowanego obficie masłem. Wykładamy porcję farszu i kilka wiśni. Farsz dokładnie zaklejamy wystającymi częściami ciasta. Wierzch dokładnie smarujemy masłem i posypujemy odrobiną cukru. W ten sposób postępujemy z pozostałymi ciasteczkami.
Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni. Po wyjęciu pozostawiamy na chwilę w foremkach.
Świetne, poproszę jedno :)
OdpowiedzUsuń