Bananowy chlebek ze śliwkami
Składniki:
- 500 g (ok. 3 średnie) dojrzałe banany pokrojone na mniejsze kawałki
- 100 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- kilka śliwek
Wszystkie składniki (oprócz śliwek lub brzoskwiń)
przekładamy do dużej miski i blendujemy na gładkie ciasto. Śliwki oprószamy łyżeczką mąki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do keksówki (ja użyłam keksówki 23 x 10 cm). Pieczemy ok. 60-80 minut, temp. 180 stopni, do tzw. suchego
patyczka. Przy tej wielkości keksówki, którą użyłam, ciasto piekłam dobre 80
minut. Chlebek wychodzi wówczas wysoki i okazały. Możecie użyć większej
keksówki, wówczas skraca się czas pieczenia ciasta, a kromki będę nieco
niższe. Lekko wystudzone ciasto podaję z
dodatkami - masą orzechową i masą kajmakową.
Masa orzechowa:
- 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ucieramy na gładki krem.
Masa
kajmakowa:
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki masy ucieramy na gładki
krem.
Ymmmm, z białym serkiem byłby pyszny :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam czegoś takiego :) Muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńRobiłam taki am, tyle, że bez śliweczek. Bananowym chlebkom nie sposób się oprzeć. Do śniadanka to niebo w buzi! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń