wtorek, 9 sierpnia 2016

Jaja po szkocku z płynnym żółtkiem i białą kiełbasą


Bardzo pożywna przekąska a nawet samodzielny posiłek. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Płynne żółtko, biała kiełbasa doprawiona musztardą i jabłkiem, a do tego chrupiąca panierka. :) Nic dodać, nic ująć. 

 

Jaja po szkocku z płynnym żółtkiem i białą kiełbasą


 Składniki:

  •  6 jajek do ugotowania
  •  6 surowych białych kiełbasek  -ok. 600 g
  • 1/2 dużego jabłka
  •  łyżka musztardy chrzanowej
  • pieprz
  •  1 jajo do panierowania
  •  mąka
  •  bułka tarta
  •  olej do smażenia

Jaja wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 4,5 minuty. Wyjmujemy, delikatnie pukamy, że popękała skorupka i przekładamy do zimnej wody. Delikatnie obieramy.
Kiełbaski pozbawiamy osłonek, dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach jabłko, pieprz oraz musztardę i wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy ją na 6 równych części. Każdą część masy rozkładamy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej i za pomocą wałka wałkujemy cienki placuszek mięsny. Delikatnie ściągamy górną warstwę foli.

Każde jajko obtaczamy w mące, następnie układamy pośrodku mięsnego placuszka. Każde jajko szczelnie otulamy masą mięsną, wykorzystując w tym celu dolną warstwę foli. Nadmiar masy mięsnej odkładamy, folię delikatnie usuwamy. Tak przygotowane kule panierujemy najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju aż panierka będzie złota z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy jajek. Temperatura oleju - ok. 175 stopni, jajka smażymy ok. 2 minuty z każdej strony.

















































4 komentarze:

  1. Bardzo zainteresował mnie ten przepis i chciałabym je zrobić, ale nie bardzo rozumiem fragment z kiełbaskami, może jestem niekumata ;) mam je zmielić i zrobić z nich masę razem z jabłkiem? Bo nie rozumiem, jak do kiełbasek bez osłonek mam dodać starte jabłko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowa kiełbasa po zdjęciu osłonki to mielone mięso z przyprawami 😊. Jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do rozdrobnionych kiełbasek. Masę najlepiej wyrobić ręką tak jak na mielone 😊.

      Usuń
  2. To musi być obłędnie dobre! Jak żyję nigdy czegoś takiego nie widziałam. Świetne! Moja mama uwielbia takie innowacyjne przepisy. Z pewnością go jej pokażę. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda epicko, na pewno przepyszne :) Zapraszamy i do nas: https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)